3voor12 Tilburg

Paaspop 2017: Watskeburt de Musical: de Jeugd van Tegenwoordig in een notendop

Een absurdistische theaterode aan Vjèze, Wiwa, Yayo en Bas Bron

Zowat heel hiphop Nederland is te vinden op de line-up van Paaspop dit jaar, maar er is één naam die schittert door afwezigheid: De Jeugd van Tegenwoordig is deze editie niet paraat (that’s a first). Die hard fans van De Jeugd, niet getreurd: je kan namelijk alsnog je hart ophalen in het theater. Theater zeg je? Jazeker, want na tien jaar fakkeldragers te zijn van de Nederlandstalige hiphop, werd het tijd voor iets anders. Een heuse musical.

Wat je je daarbij kan voorstellen? Laten we het zo stellen: bijzijn is meemaken. Op de planken speelt zich een absurdistisch schouwspel af met als rode draad classics van De Jeugd, maar ook recenter werk. Bewuste Sabotage, Gekke Boys, Manon, Het Mysterie Van De Koude Schouder en, uiteraard, Watskeburt, ze passeren allemaal de revue. Een échte verhaallijn ontbreekt: deze voorstelling is dan ook een halfuur-durende compilatie van de gehele show, maar of er in het geheel wél een verhaallijn te vinden valt, daar zou ik niet vanuit durven gaan. Het schouwspel voelt namelijk een beetje aan als een concept dat ooit stomdronken op een naborrel van een show op de achterkant van een bierviltje is geknald en om de een of andere reden groen licht heeft gekregen.

Dat maakt het echter niet minder vermakelijk. We zien karikatuur muppet-poppen van Wiwa, Vjeze, Yayo en Bas Bron die worden vergezeld door onder andere een pepernootgooiende pinguin, een space-prinses en een wietkerstboom. Een hoogstaand staaltje cultuur? Nah. Een mooie toevoeging aan het oeuvre van De Jeugd van Tegenwoordig? Dat zeker.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12