3voor12 Tilburg

Mayhem ontheiligt 013 op Hemelvaart

Noorse blackmetallegendes imponeren in de Next met werkende formule

Terwijl de Next in Poppodium 013 rustig voller loopt, betreedt Autarkh het podium als opener van de avond. De Tilburgse extreme metalband brengt twee hoofdingrediënten van de avond feilloos samen: elektronica en black metal. Een opgave voor een liveband. De elektronische productie is strak en de band speelt er vlekkeloos op in, maar soms ontbreekt de balans in de zaal. Autarkh bewijst in 013 dat ze staan waar ze horen en het publiek beloont met moshpits.

De elektronische band Mortiis, vernoemd naar het kopstuk van de band, betreedt na een korte 20 minuten ombouwtijd het podium. Bijgestaan door een sterke visuele ondersteuning door kostuums en projecties, brengt Mortiis een euforische doch duistere ambient experience naar de Next. Voor velen zal het wellicht de eerste ambientshow zijn en het publiek lijkt dan ook niet volledig in de act op te gaan. 

De meeste bezoekers zijn overduidelijk gekomen voor de hoofdact, Mayhem. De Noorse blackmetalband is berucht vanwege hun geschiedenis maar worden voornamelijk erkend wegens hun bijdrage in het ontwikkelen van true norwegian black metal. Er zijn in de zaal daardoor zowel jonge als oude metalliefhebbers. De Next is duidelijk voller en het publiek laat zich voor aanvang luidkeels horen. Als de lampen uitgaan knalt Mayhem het podium op met ‘Falsified And Hated’, van hun meest recente album Daemon. Teloch (gitaar) en Attila (zang) stelen de show met hun karakteristieke corpse paint. De energie in de voorkant van de zaal is hoog en wild.

Na een zeer sterk en strak half uur met recenter werk, verlaat de groep het podium en tonen de lampen duister blauw. Een moment later horen we de legendarische woorden ‘’When it’s cold, and when it’s dark’’ en iedere Mayhem-fan weet hoe laat het is. Gehoed in zwarte gewaden keren de Nooren terug naar het podium. Op de eerste noot van ‘Freezing Moon’ valt de grote vlag in de achtergrond, evenals de hoge banners ernaast, en onthullen zij een nieuw decor: De Mysteriis Dom Sathanas, het legendarische Mayhem-album. ‘Freezing Moon’ wordt opgevolgd met ‘Pagan Fears’, ‘Life Eternal’ en ‘Buried by Time and Dust’. Tegenover het eerste vlekkeloze half uur lijken de publieksfavorieten een grotere uitdaging voor drummonster Hellhammer en de band, waardoor er onbedoelde tempowisselingen en wat gemiste beats in slippen. 

Mayhem herpakt zich en eindigt de show sterk, wederom met een decorwisseling. Om af te sluiten trakteert de blackmetalband de bezoeker op ‘Deathcrush’, ‘Chainsaw Gutsfuck’ en ‘Pure F*cking Armagaddon’ van de eerste EP ‘Deathcrush’. De Nooren eren in Tilburg hun roots door te starten met recent werk, op te volgen met De Mysteriis Dom Sathanas en te eindigen met ‘Deathcrush’. Een werkende formule voor een indrukwekkende avond.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12