Ook kleinere poppodia ontvangen steungeld OCW

Fonds Podiumkunsten maakt extra uitkeringen bekend

Niet alleen grote popzalen als Paradiso, 013 en TivoliVredenburg, maar ook verschillende kleinere poppodia in het hele land kunnen rekenen op steun van het Fonds Podiumkunsten. Het Fonds verdeelde ruim 45 miljoen euro, voor de helft aan festivals en ensembles, de andere helft aan podia. Veel kleinere podia vreesden dat ze buiten de boot zouden vallen, maar een heel aantal van hen krijgt nu toch een toekenning. Het gaat om onder andere Burgerweeshuis in Deventer, EKKO in Utrecht, Luxor Live in Arnhem en FLUOR in Amersfoort. 

Voorwaarde voor toekenning was dat de gemeente waar het podium onder valt de waarde van het podium onderkent en het bedrag van het Fonds Podiumkunsten verdubbelt. In deze lijst is precies te zien welke podia onder de regeling vallen, en hoeveel ze toegekend krijgen. De grote popzalen krijgen het maximale bedrag van 1 miljoen euro toegekend. Zalen als AFAS Live en Ziggo Dome vallen buiten de regeling, omdat die buiten het gesubidieerde circuit vallen.

Ook onder de festivalregeling zijn redelijk wat popfestivals te vinden. Onder meer Eurosonic/Noorderslag, Into The Great Wide Open, Le Guess Who en Motel Mozaique kunnen op extra geld rekenen. Het zijn festivals die normaal ook al een bijdrage van het Fonds ontvangen. Onder de meerjarige muziekensembles zijn twee pop-acts te vinden: De Kift en De Staat (Stichting Kultuurbarbaar). De Nijmeegse band De Staat stuurde eerder al een brief aan de minister om toestemming te vragen het geld te verdelen onder professionals waar zij als band mee werken, in plaats van het geld voor zichzelf te gebruiken. 

De extra bijdrage van het ministerie is een doekje voor het bloeden, en lang niet genoeg om de tekorten op te vangen. Dat beaamt ook het Fonds Podiumkunsten. Eerder deze week stelde het Amsterdamse kroonjuweel op Nu.nl zo'n 150.000 euro per maand mis te lopen. Het is nog altijd niet duidelijk wanneer er weer geld verdiend kan worden in de popzalen. Concerten zijn wel weer mogelijk, maar met zo weinig capaciteit dat er nog altijd geld bij moet.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12