DTRH19: Ezra Collective vlamt met feestelijk gefröbel

Londens gezelschap imponeert met schreeuwjazz

Ezra Collective maakt jazz om op te dansen! Om op te gillen! Om op te schreeuwen! Aldus bandleider en drummer Femi Koleoso. En om op te zweten als een otter, bewijst hij met die mega-venijnige roffeltjes in het tweede nummer.

Naast Nubya Garcia, Yussef Dayes, Kokoroko en Shabaka Hutchings (die later dit weekend nog speelt met Comet is Coming) zijn deze vijf gasten de vaandeldragers van een verfrissende Londense scene die nieuw leven blaast in de jazzwereld. ‘We bestudeerden Ella Fitzgerald en Miles Davis, maar mixen dat met Skepta en Kamasi Washington’, brult Koleoso maar eens om het uit te leggen. Op de plaat Juan Pablo: The Philosopher (met bijdrages van Jorja Smith en Loyle Carner) weerklinkt inderdaad calypso, dub, maar ook jungle, grime en elektronica. Een beetje zoals Jungle By Night dus? Niet echt, nee. Waar die vanuit veel lomere afrobeat denken en vooral veel hooks spelen, is hier de orgastisch geïmproviseerde solo veel belangrijker. Al het eerste nummer blijkt dat. Ze gaan het hele rondje af: eerst een lange trompetsolo, dan een nog veel langere toetsensolo waarvoor de blazers grijnzend aan de zijkant gaan staan en dan OOK NOG een belachelijk snelle drumsolo. Elke solo moet nog sneller! Nog harder! En dan vooral eindigen met een gierende climax. Imponerend ja, maar het kan ook nogal op de zenuwen werken.

Vanaf de eerste seconde staat Ezra Collective vol aan met de energiestand op elf. En zo blazen ze de hele tent tot leven, vuurtje wakkert met elke solo nog harder aan. Jammer dat het op een gegeven moment nogal een gepriegel wordt, en het publiek solo-moe raakt bij het zoveelste trommel-salvo. Maar dan speelt Ezra Collective gewoon het baslijntje van Billie Eilish-hit ‘Bad Guy’ om iedereen weer effe wakker te schudden.

HET MOMENT
Het beste feest in de set is natuurlijk een nummer over het beste feest waar Ezra Collective óóit is geweest, dat toepasselijk ’Sao Paulo’ heet en een bossa nova-groove heeft om van te smullen.

Voor meer Down The Rabbit Hole 2019 check je ons uitgebreide dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12