Streaming zorgt opnieuw voor groei met dubbele cijfers

Fysieke markt krimpt verder

Ook in 2019 noteerde de plateindustrie een flinke groei. De omzet nam met 13,2% toe, de sterkste omzetgroei in vijf jaar tijd. Dat blijkt uit nieuwe jaarcijfers van branchevereniging NVPI. De industrie zit de laatste jaren flink in de lift dankzij de doorbraak van streaming muziek. De groei van dat segment van de markt steeg met 23% en is nu goed voor maar liefst 78% van het totaal. 

Daar staat tegenover dat alle andere muziekformats een daling laten zien. Downloads dalen meer dan 20%, wat natuurlijk logisch is omdat het als digitaal format voorbij gestreefd is door streaming. De cd's omzet daalde veel sterker dan vinyl, waardoor de twee in omvang niet veel meer uit elkaar liggen: winkels verkochten zo'n 25 miljoen aan cd's, ongeveer 15 miljoen aan vinyl.

Volgens de NVPI is het succes van streaming in Nederland voor een belangrijk deel te danken aan artiesten van eigen bodem. Het meest gestreamde album van 2019 was Francis van Frenna, een album dat nota bene al in 2018 uitkwam. Ook succesvol waren o.a. Kris Kross Amsterdam, Bizzey, Marco Borsato, Davina Michelle en Snelle.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12