Cultuurminister vindt dat DWDD muzikanten zou moeten betalen

Van Engelshoven wil niet ingrijpen, maar noemt de situatie 'typisch'

'Als je musicus bent, moet je eerlijk beloond worden naar werk,’ zo stelt cultuurminister Ingrid van Engelshoven (D66) woensdagmiddag in een overleg in de Tweede Kamer.

Daar werd gesproken over de arbeidsvoorwaarden in de culturele sector,  naar aanleiding van de 'cultuurbrief' die de minister in maart stuurde. Daarin zegt de minister maatregelen te willen nemen op het gebied van eerlijke beloning voor kunstenaars, en die beloning als ‘voorwaarde’ te willen stellen voor subsidieaanvragen. 'Als je werk - bijvoorbeeld in opdracht van een culturele instelling - doet, moet je daar gewoon wel een eerlijke boterham mee kunnen verdienen,' licht Van Engelshoven woensdag toe.

Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD) wil de minister vervolgens 'uitdagen' om een uitspraak te doen over het betalen van muzikanten voor hun optredens op televisie, bij de publieke omroep in het bijzonder. Ze noemt De Wereld Draait Door (BNNVARA) als voorbeeld: 'Het is niet dat ze geen geld hebben; ze kunnen een tv-presentator drie keer de Balkenendenorm betalen en tafelheren en -vrouwen een vergoeding geven, en de muzikanten niet.' Bij DWDD worden presentator Matthijs van Nieuwkerk en copresentatoren (tafelheren- en dames) betaald. Gasten - waaronder muzikanten - krijgen een onkostenvergoeding.

De minister noemt de situatie ‘typisch, op z’n minst’, en vindt dat een omroep daar ‘anders mee om [moet] willen gaan’. Maar wat ingrijpen betreft is ze terughoudend: ‘Ja, de publieke omroep wordt publiek gefinancierd, maar het is niet zo dat wij zomaar een redactie kunnen voorschrijven hoe die omgaat met zijn gasten. Dan grijp ik heel snel in redactionele vrijheden.’

Van Engelshoven zegt haar ‘collega die over media gaat’ te zullen vragen de situatie aan te kaarten bij de werkgevers in de media. ‘U snapt ook,’ aldus Van Engelshoven tegen Ouwehand, ‘u wilt ook niet dat ik ga voorschrijven wie daar wel en niet aan tafel mag zitten tegen welke voorwaarden. Maar scheef zit het wel. En soms helpt het wel als je, hè, dan ga je er niet direct over, maar dan helpt het al als je er iets van vindt.’

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12