dEUS - How To Replace It

belgische legendes | comeback | ingetogen

Je kunt vandaag in België geen krant of website openen of hij glimlacht je tegemoet: Tom Barman, nationale rockheld en frontman van dEUS. Het is alweer twaalf jaar terug dat de Antwerpse band een album uitbracht, en de koek leek wel een beetje op wat nieuw materiaal betreft. dEUS vierde het twintig-jarig jubileum van hun derde album Ideal Crash met een fraaie tour, maar leek tegelijk rijp voor het museum. En dan is er nu toch het langverwachte How To Replace It.

Waar dEUS de laatste twintig jaar live vaak het accent legde op zo hard en ongenaakbaar mogelijk rocken, is How To Replace It een sierlijke, ingetogen plaat. De al eerder uitgekomen single ‘1989’ is daar een goed voorbeeld van, met vrouwelijke backing vocals, vederlichte toetsen en een slepend gitaargeluid. Horen we daar nou een harmonium op het dromerige ‘Dream Is A Giver?’, en waar komt die Jean Michel Jarre achtige lichtheid in de synths van ‘Simple Pleasures’ ineens vandaan?

Een jaar geleden maakte dEUS een behoorlijk uitgebluste indruk op Best Kept Secret. Er was nog altijd geen nieuw werk, er straalde geen ambitie meer vanaf om meer te doen dan gitaren inpluggen en op de automatische piloot oud werk te spelen. Zou er überhaupt nog toekomst zitten in deze band? Een klein jaar later is er dan toch een plaat die meerdere luisterbeurten verdient om alle grote en kleine ideeën tot je te laten doordringen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12