3voor12 Utrecht

VAN ELST presenteert donkere, sfeervolle single ‘Gold Waves’

Repetitieve teksten en effecten op de zang zorgen voor hypnotiserend effect

Afgelopen vrijdag heeft VAN ELST zijn tweede single ‘Gold Waves’ uitgebracht. VAN ELST is het solo-project van Frank van der Ploeg, de drummer van het Engelse psychedelische rocktrio Desert Mountain Tribe. Normaal opereert hij vanuit Londen maar vanwege de coronacisis zit hij nu echter thuis in Utrecht, waar hij in zijn huiskamer nieuwe muziek produceert.

Voor solo-project VAN ELST heeft hij zijn psychedelic rock achtergrond verandert naar een geluid dat hij zelf omschrijft als donker, dromerig, elektronisch, experimenteel maar ook romantisch. Joy Division, Baths en Oscar & the Wolf zijn invloeden. Op het donkere maar sfeervolle ‘Gold Waves’ hoor je daarvan elementen terug. Lage bassen worden gecombineerd met melancholische synthesizer partijen en splijtende snare drums. De repetitieve teksten (‘Tell me where you wanna go’) en de effecten op de zang zorgen voor een extra mysterieus en hypnotiserend effect. Met ‘Gold Waves’ probeert VAN ELST vragen te stellen bij onze onbewuste obsessie met onbekende entiteiten. 

De diy video is grotendeels gefilmd in de bossen van De Veluwe en geproduceerd door Van der Ploeg en de kunstenaar Suzanne van der Ploeg. ‘Gold Waves’ is de opvolger van debuutsingle ‘HOME’, die begin mei verscheen. Op dit moment is Van der Ploeg meer nummers aan het schrijven die in de komende maanden moeten verschijnen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12