ESNS20: Het is lastig wennen aan Bokoedro en zijn Futurejazz

Rotterdammer overtuigt niet met liveband

‘Ik heb nog geen seconde jazz gehoord,’ fluistert iemand in het publiek. Ja, wie jazz verwacht bij Bokoedro komt bedrogen uit. Hij komt uit het jaar 2035, noemt zich naast rapper ook duif en maakt Futurejazz. En dat is wel wat anders dan dat waar Miles ooit beroemd mee werd… 

Bokoedro, Rotterdammer in de bloei van zijn leven, maakt muziek die even wennen is. Zijn nasale, langzame flow over futuristische trapbeats met zware synths is nogal uniek in Nederland. De thema’s die hij daarmee aansnijdt zijn dat niet per se, want het gaat gewoon over grammetjes wiet en stapels cash. Vanavond staat hij met een heuse liveband op Noorderslag. 

Trap vertolkt met een liveband? Klinkt dat wel?
Nou, eigenlijk doet die liveband dus niet zo heel veel. Af en toe worden er flink wat gitaarakkoorden over de beats gespeeld, maar dat zorgt voor een rommelig geluid. Verder verzorgt producer Tobi Checker lekkere synth-akkoorden, maar het is niet echt duidelijk of dat live toegevoegde waarde heeft. En Bokoedro zelf? Tsja, hij rapt niet echt met veel overtuiging. Wel zit hij lekker in zijn eigen wereld, en dat is helemaal prima. 

Is Futurejazz de sound van de toekomst?
De toekomst blijft lastig te voorspellen en mainstream hiphop heeft zich de afgelopen jaren in de meeste gekke bochten gewrongen. Toch blijft Bokoedro met zijn Futurejazz waarschijnlijk een niche-act. Dat is niet per se erg, want een kleine club diehard fans vooraan bij het podium gaat gewoon helemaal los op deze jazz uit 2035. 

Meer over Eurosonic Noorderslag in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12