3voor12 Rotterdam

KIEFF omarmt voorliefde voor emo en David Hasselhoff op ‘Game Time

Leids/Rotterdamse indieband releaset single in opmaat naar debuutalbum

Maak kennis met KIEFF die héérlijk weirde emo-postpunk, in de hoek van Price en Korfbal, combineert met groovy baslijnen. Vierde de Leids/Rotterdamse band afgelopen januari zijn vijfjarige bestaan met single ‘Torch’, brengt het nu de single ‘Game Time’ uit in opmaat naar hun debuutalbum, die deze zomer verschijnt op Bottom Shelf Records. Nadat de jongens in hun felgekleurde pakken je individueel langs wazige jeugdherinneringen gidsen, schreeuwen ze in koor: ‘My mind is gone when it has enough, I want to be David Hasselhoff’. Tja, neem je liever even afstand van wat er voor je afspeelt omdat het je nét even teveel wordt. Dan verbeeldt je jezelf liever als iemand anders. Als een superheld, bijvoorbeeld. ‘Voor ons is David Hasselhof zo’n held’, vertelt zanger en drummer Bart van der Ven.

Dat moment waarop hij liever even afstand nam, was voor Bart toen een spannende afspraak met een meisje die de mist in ging. ‘Beetje cringy, maar ik vraag me in die tekst af: gaat het meer opleveren?’ Dat soort herinneringen zijn absoluut niet tijdsgebonden, vertelt Bart. ‘Het gaat juist mee met de tijd. We zingen: ‘Do things ever happen twice’. Telkens interpreteer je vanuit een nieuwe context.’ Op het ene moment betreurt hij dat er geen vervolgafspraak kwam met het meisje, op een andere dag fantaseert hij over een tweede Engelse tour. Een belangrijk aspect van KIEFF, die veranderende interpretatie. En ja, het klopt dat je aan hun teksten af en toe geen touw kan vastknopen. ‘Vaak komen de teksten pas tot ons, net voor we de microfoon pakken in de studio. Maar juist in die impulsiviteit kan herkenbaarheid liggen.’

Op de track kijkt de band ook terug op wat het vroeger meedroeg als mp3tje. De muziek uit de puberteit blijft natúúrlijk het beste hangen. Vooral pop-punk emobands als Blink-182 bleef de band bij. Iets wat het eerder liever verborg, maar waarvan de invloeden nu niet te missen zijn in zijn geluid. Je hoort gierende, funky gitaren, die knap contrasteren met het emogeluid waarmee de jongens vroeger pronkten op hun nieuwerwetse iPod. ‘Er is daar een beetje een innerlijke conflict over gaande. Bassist Milo begint emo te waarderen, gitarist Jasper niet. Die gooit er dan weer een heerlijk krankzinnige gitaarpartij tegenaan.’

Vandaag releaset de KIEFF zijn eerste single van de deze zomer te verschijnen debuutplaat. Daarvan brengt de band de komende weken nog een aantal singles uit. Bekijk ook hier de videoclip door Jasper en Niels Werij.

Jasper Werij speelt ook in Rotterdamse band Kalaallit Nunaat ( noise, post-punk en krautrock). De band is geselecteerd voor de Popronde van het najaar van 2021. 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12