ESNS19: Benjamin Herman blaast de pannen van het dak

Een energieke show voor de liefhebber

Benjamin Herman blies in 2018 vijftig kaarsjes uit, waarschijnlijk met zo'n kracht dat de taart vervolgens tegen het raam belandde. Voor zijn leeftijd heeft deze Abraham namelijk nog een behoorlijke longcapaciteit in huis. Zijn Bughouse is het derde project dat hij de afgelopen tijd heeft gedaan en misschien wel een van zijn meest overdonderende. Met een stijl die beschreven wordt als 'punkjazz' blaast de groep je omver. Het resultaat is het best te omschrijven als snel en intens met abstracte nummers die stijf staan van de virtuositeit. Kortom, een hele zit voor mensen die toeten nog blazen weten van jazz. De show die de vier neerzetten is retestrak maar zo snel dat als het vanavond in de soep loopt, niemand het merkt. Deze explosieve band is heel wat anders dan Hermans New Cool Collective en laat zijn virtuositeit van een hele andere kant zien.

Maar jazz is toch alleen voor oudjes?
Nou ja en nee, hoewel je jazz misschien assosiceert met 'oude meuk' waar opa's naar luisteren is het nog altijd relevant. Wat Bughouse doet met zijn intensere benadering van het genre is eerder een innovatie van een klassieker dan de laatste adem van een verouderd concept. 

Hoe blijft die show dan interessant?
Omdat alles instrumentaal is en op hoog tempo erdoorheen wordt gejakkerd is de dynamiek ver weg. Toch zorgen de baslijnen en het strakke drumwerk van Olav van den Berg dat alles bijna een dancetrack wordt waar gitaar- en saxofoonmelodieën overheen worden gespeeld. Met deze originele benadering zorgt Herman ervoor dat jazz nog lang niet zijn laatste adem uitblaast.

Meer Noorderslag? Check hier ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12