BKS18: Rex Orange County breekt tienerharten met ouwelullenmuziek 

Piepjonge songwriter doet adult contemporary voor de indie crowd

Oorverdovend gegil. Als Rex Orange County het podium van Stage Three betreedt, is het alsof je in de Ziggo Dome staat bij een tieneridool. De tent staat vol jonge mensen met glitterwangen en heuptasjes, die hun nekken uitsteken om een glimp op te vangen van songwriter Alex O'Connor. Gek eigenlijk, want zodra hij begint te spelen hoor je dat hij zich flink laat inspireren door ouwelullenmuziek: een beetje Billy Joel, een beetje Neil Diamond, en - horror! - best wel Barry Manilow. Adult contemporary is terug, bewijst deze jongen van net twintig. O'Connor kreeg al die jonge fans door zijn DIY-popliedjes op Soundcloud te zetten. Inmiddels heeft hij ook samengewerkt met Tyler, The Creator, die zo meteen op het hoofdpodium staat.

Het publiek blijft gillen en zijn teksten woord voor woord meezingen. Foutjes - een verkeerde greep op de gitaar, een vals gezongen noot of een overslaande stem - worden hem direct vergeven. Goed, Rex maakt net te veel van die foutjes, en zijn liedjes zijn van wisselend niveau. En dat rappen – waarom willen zoveel softe Britse songwriters ineens zo graag rappen? Mogen we daar Ed Sheeran de schuld van geven? – dat is niks. Maar zo vreemd is het eigenlijk niet dat deze kids hier zo hard op gaan. De liedjes gaan over herkenbare dingen (volwassen worden, en ja, de liefde natuurlijk), en ze zijn lekker melodramatisch of juist zorgeloos en zonnig. Het is een charmante knul. Jamie Cullum heeft ook enorme zalen uitverkocht door oude, niet per se credible muziek opnieuw te verpakken voor een nieuwe generatie. Nu doet Rex Orange County het voor de indiescene.

HET MOMENT:
Het liedje dat Rex Orange County samen met Benny Sings schreef is zonder twijfel het beste uit de set. 'Loving Is Easy' speelt O'Connor al halverwege de set, nadat hij vertelt dat Benny – zijn grote inspiratiebron – backstage is om de show te zien. Hij komt het podium niet op, maar desondanks verandert de Three ineens in een uitgelaten dansfeestje. Dolgelukkig slaat het publiek de armen om elkaar heen. Ouderwets gezellig.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12