LL22: Bij Nana Adjoa zijn er even geen problemen

Wegdromen en tranen laten op delicate indierock

Vanaf haar zestiende komt ze hier al. ‘Iedere zomer staat in het teken van Lowlands,’ vertelt de enthousiaste Nana Adjoa een de volle Lima. Maar het is de eerste keer dat zij en haar vierkoppige band op het festival mogen spelen. Ze hoeft zich niet meer voor te stellen, het publiek weet allang wat ze kunnen verwachten van de zangeres en multi-instrumentalist.

Ze staat vroeg op de zaterdag geprogrammeerd en daar passen de eerste twintig minuten aan liedjes prima bij. De opening, ‘Cardboard Castle’ van haar laatste album Big Dreaming Ants (2020), is een perfect popliedje om even bij weg te dromen. Dat doet een stuk of tien mensen ook, lekker met de ogen dicht genieten en even vergeten dat we allemaal al een beetje brak zijn. Van hetzelfde kalme album komt ook ‘National Song’ dat in de opening de hak lijkt te nemen met de Amerikaanse cultuur. Ze klinkt kwetsbaar en puur en iedereen in de tent luistert zeer aandachtig.

De Amsterdamse Nana is de laatste jaren gegroeid als artiest en ze zoekt constant contact met haar publiek en oogt uiterst ontspannen. Na een voorstelrondje van haar bandleden kunnen we door naar de meer energieke kant van het concert. Er komt vaart in de liedjes en het plezier is voelbaar. Nana Adjoa speelt een cover van de Ghanese Ebo Taylor met draaie trombonesolo. Een hoogtepunt! Het applaus heeft nog niet zo hard geklonken vandaag. Er wordt zelfs gegild. Vrienden laten zelfs traantjes. Iemand in het publiek blaast bellen en heel even zijn er geen problemen in de wereld.

HET MOMENT:
De tent wordt steeds voller en de set wordt steeds harder. We gaan van soul- en jazzliedjes naar indie en dan naar rock. Een uitgebouwde versie van ‘Stronger Than You’ en de door de trombone ingeleide song ‘The Resolution’ blijken meezingers. Na het ingetogen ‘I Wanna Change’ zit het erop voor de Lowlands debutanten. Noem het maar gerust een staande ovatie, die ze krijgen. De band heeft de tijd om maar liefst twee diepe buigingen te maken. Voor de derde moeten ze nog maar eens terugkomen naar Lowlands.

Meer Lowlands 2022 in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12