Album van de week (7): U.S. Girls

Deze feministische leuzen openen de ogen terwijl de oren een genot ondergaan

Vorig jaar was revolutionair op het gebied van feminisme. Met de hashtag #MeToo deden duizenden vrouwen hun verhaal over seksuele intimidatie en al deze silence breakers werden samen de persoon van het jaar van Time Magazine. U.S. Girls doet met In A Poem Unlimited een extra duit in het zakje. Vanuit haar slaapkamer zong ze jaren lang feministische leuzen over misbruik en de ongelijkheid der seksen in. De slaapkamer is ze uit, maar de geëngageerde rode draad die al jaren door al haar werk loopt is onveranderd gebleven.

De Amerikaanse Meg Remy brengt al dik tien jaar muziek uit onder haar alias U.S. Girls, wat ooit begon als een noise-popporoject. De noise is vervangen door funk en disco-invloeden en de samples die altijd de boventoon vormden in haar werk zijn verdwenen. Ze heeft de ultieme vrijheid van het muzikantzijn omhelsd en een flink harem aan instrumenten erbij betrokken.

De onheilspellende teksten van U.S. Girls gaan gepaard met bitterzoete melodieën. Als je durft te luisteren, grijpt Remy je bij de strot. Ze opent je ogen terwijl je oren een genot ondergaan. Haar kraakheldere stem is over fantastische muzikale partijen gedrapeerd, vol gekwelde saxofoons en wenende violen. Elk nummer heeft een andere invalshoek, maar ze delen dezelfde boodschap. In 'Rosebud' spoort ze vrouwen aan te nemen wat hun toekomt, in 'M.A.H' (mad as hell) wordt Barack Obama terecht geroepen op zijn passivisme. In 'Pearly Gates' bezingt ze hoe een jonge vrouw voor de hemelpoorten haar benen opent voor Petrus om binnen te mogen, zoals hij elke avond doet met een ander. Iets dat meteen de verhalen rondom Harvey Weinstein oproept.

Remy maakt korte metten met de masculine energie waar zij zich dagelijks in waant. In A Poem Unlimited eindigt met 'Time', een lang nummer waar de vocalen ruimte maken voor vier minuten lang, muzikaal geweld. De instrumenten hier klinken niet langer gekweld, maar razend, daadkrachtig en sterk. Geen woorden maar daden, lijken ze te vertellen. De tijd is rijp voor U.S. Girls om de wereld te veroveren en veranderen.

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12