ESNS19: Niels Broos x Jamie Peet, jazz was zelden zo free

Virtuoze toetsenist en drummer vinden elkaar ook in experiment

Als je denkt dat toetsenist Niels Broos experimenteel is dan heb je Jamie Peet nog nooit z'n drumkit zien aanvallen en domineren. Niet heel gek dat dit virtuoze duo elkaar vond, gezien hun achtergrond in vooral hiphop, jazz, maar ook funk en elektronica. Broos ken je als toetsenist van The Kyteman Orchestra en van zijn werk met Binkbeats en Jameszoo (ook op diens Flake EP voor Brainfeeder); Peet is een graag geziene gast dankzij werk met onder meer Pete Philly, Ernst Glerum. Samen brachten ze twee maanden terug een EP uit via Super-Sonic Jazz/Rush Hour. Broos: 'Welkom Groningen. We gaan nog een paar improvisaties voor jullie doen. Het leuke is dat elk concert uniek is, tof als jullie mee op reis gaan.'

Gaan we op all-in reis naar de costa?
Ehm nee, bepaald niet. Bij aanvang van de tweede track lijkt Niels, uiterst moeilijk kijkend, op zoek naar het juiste pianoloopje om te loopen. Alsof het pijn doet als hij de zwarte toetsen raakt. De vierde poging is raak. En dan bouwt het nummer (of eigenlijk: de improvisatie) vanaf dat ogenschijnlijk eenvoudige loopje langzaam steeds verder uit. Toetsen en elektronica vallen langzaam in en beginnen dan over elkaar te buitelen, een paar hectische drumpartijen vliegen alle kanten op en een dikke stoombootgroove maakt het af.

Is er ruimte voor experiment, voor spontaniteit?
Is de Paus katholiek? De twee zijn volledig aan elkaar gewaagd en op elkaar ingespeeld. Er is af en toe een blik, maar eigenlijk lijken ze vooral in hun eigen wereld, hun eigen strijd met hun instrumenten op te gaan en dan is het des te knapper dat die twee free spirits muzikaal weer zo bij elkaar komen. 'Dit nummer heette Eierbal', grapt de verder totaal geconcentreerde Broos. Heerlijk om naar te kijken: muzikanten die zoveel expressie tonen, waarbij de passie en de concentratie zo van de instrumenten af spatten als de zweetdruppels van de voorhoofden. Waar zoveel gebeurt, zoveel muziek in één nummer gestopt wordt en tegelijkertijd zoveel ruimte en vrijheid is. Jazz was zelden zo free.

Meer Noorderslag? Check hier ons dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12