Genomineerd voor de 3voor12 Award 2022: Son Mieux

Haagse band neemt het heft in handen

Je moet maar durven, je album beginnen met een zes minuten durend nummer zonder refrein. Een basgitaar, een piano, een synth die rondjes draait en een ingehouden maar steeds krachtiger gospelkoortje, dat horen we. En net als je denkt dat het refrein komt in 'I Will' krijg je iets heel anders: een trompetsolo. Zes minuten, en als het klaar is kun je je opmaken voor part 2, nog eens drie minuten. 

Een gewaagd begin dus, maar het werkt juist door die lengte, op dezelfde manier waarop Primal Scream's 'Loaded' (ook met trompet, ook met groove) dertig jaar geleden werkte. Het  werkt ook omdat deze dubbele song meteen de basis legt voor het hele album. 'I will laugh until I start to cry. I will dance until the day I die', zingt Camiel Meiresonne in de beginselverklaring, want The Mustard Seed draait om 'alles uit het leven halen', het heft in handen nemen. Wat zal Petrus vragen aan de hemelpoort? Waarom ik zo laat ben

Het heft in handen nemen doet de band ook in de twee meest succesvolle nummers van de plaat. In '1992' kijkt de zanger zijn onschuldige jonge zelf in de spiegel, in 'Drive' grijpt hij het stuur om stuift hij de wijde wereld in. Dat alles omlijst door flamboyant koper en overweldigende strijkers, de elementen die van Son Mieux ook zo'n ronkende liveband maken.

Maar The Mustard Seed eindigt juist opvallend klein. Eerst het verhaal van de ontsnapping, daarna pas het verhaal waar vandaan dan. 'Heavy Waters' bezingt de strijd tegen het water dat je naar beneden sleurt. Het album sluit met nog een bijbels beeld: het mosterdzaadje. Klein en nietig, maar als je het goed verzorgt komt er een struik uit die de vogelen des hemels schaduw biedt. Maar ook: wees zuinig op je talent, dan kun je de vruchten plukken.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12