3voor12 Tilburg

Powered by TINC zoekt muziekprofessionals voor onderzoek naar bestaanszekerheid

Tilburgse cultuurmaatschappelijke organisatie organiseert 11 maart een werksessie in de LocHal

Muziek is magisch. Maar de beroepspraktijk voor professionals in de muzieksector lang niet altijd. Het gaat de laatste maanden veel over bestaanszekerheid in politieke debatten, de Tilburgse cultuurmaatschappelijke organisatie Powered by TINC is van mening dat in het debat over bestaanszekerheid weinig aandacht is voor kunst en cultuur. 

De noodzaak om te investeren in de creatieve en culturele sector wordt vaak over het hoofd gezien en de sector komt er in veel partijprogramma’s ongunstig van af. Powered by TINC gelooft dat het anders kan en is gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden voor (meer) bestaanszekerheid voor professionals in de muziek en organiseert 11 maart een werksessie om samen met musici het gesprek aan te gaan. Want, zo vertelt directeur Rogier Telderman: ‘De meeste muzikanten zijn zelfstandig, maar muziek maken doe je altijd samen. En dat botst naar ons idee een beetje. We zijn allemaal ambassadeurs voor de muziek en zetten ons daarvoor in. Onze uitdaging zit ‘m in hoe we organiseren dat we samen voor de muziek werken.’ 

De werksessie ‘Fundament voor Muziek’ vindt maandagmiddag 11 maart in de LocHal plaats, in samenwerking met Platform ACCT, de Kunstenbond en KunstLoc. Een werksessie waar Powered by TINC zelfstandige musici, dirigenten, makers en onafhankelijke muziekdocenten uitnodigt om de (on)mogelijkheden rondom sociale en financiële zekerheid voor muziekprofessionals te bespreken. Tijdens de werksessie worden deelnemers geïnformeerd over de eerste verkenningen van TINC’s eigen onderzoek en wordt gekeken naar welke vragen de deelnemers beantwoord zouden willen hebben en welke inzichten zij willen opdoen. Telderman legt uit: ‘Het belangrijkste nu is dat we het gesprek met elkaar aangaan. Om te horen waar de uitdagingen van de makers liggen, want misschien kunnen we elkaar wel veel makkelijker helpen dan we denken. Waar dit precies heen gaat leiden is nog niet duidelijk, daar is deze werksessie voor nodig.’

Experts van Kunstenbond en Platform ACCT, die zich beiden inzetten voor het verbeteren van de positie van werkenden in de culturele en creatieve sector, sluiten ook aan bij de werksessie. ‘Zij willen graag van de muzikanten zelf horen tegen welke uitdagingen zij aanlopen. Ze brengen ook kennis mee, weten veel meer over zaken als juridische uitdagingen en arbeidscontracten, of welke maatschappelijke dialogen er spelen.’ aldus Telderman.

Powered by TINC zoekt geïnteresseerde professionals, musici, samenwerkingsverbanden en (culturele) organisaties die bereid zijn om deel te nemen aan deze werksessie. Zij staan open voor alle genres en beroepspraktijken, waaronder dirigenten, uitvoerende musici en zelfstandige muziekdocenten. Voorwaarden om deel te kunnen nemen zijn: minimaal 5 jaar praktijkervaring; eigen beroepspraktijk van > € 15.000 bruto; en je moet woonachtig zijn in Noord-Brabant. Aanmelden voor de werksessie kan via de Stager van Powered by TINC.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12