Song19: Hoe de muziekwereld reageerde op de klimaatcrisis

Van een track met Greta Thunberg tot zo groen mogelijk touren

Vandaag maakte Coldplay bekend niet op tour te gaan tot de band heeft uitgevogeld hoe dat kan op een manier die goed is voor de Aarde. Chris Martin & co. waren niet de enige muzikanten die dit jaar aandacht schonken aan de klimaatcrisis. Die domineerde namelijk niet alleen het nieuws, maar was ook in de muziekwereld was het een veelbesproken onderwerp. Verschillende artiesten maakten vanuit verschillende perspectieven liedjes over klimaatverandering: de Britse band The 1975 sloeg voor de eerste track van hun nieuwe plaat zelfs de handen ineen met de Zweedse activiste Greta Thunberg. Lana Del Rey en Weyes Blood uitten hun zorgen ook in hun muziek, net als rapper Lil Dicky, die samen met een waslijst aan popsterren een soort Band Aid 2.0 maakte.

Over popsterren gesproken: Billie Eilish probeert haar wereldtour zo groen mogelijk te maken, terwijl artiesten als David Byrne, Thom Yorke en Jon Hopkins zich in een open brief achter de acties van Extintion Rebellion schaarden. Ook festivals dragen hun steentje bij: het Amsterdamse DGTL moet in 2020 bijvoorbeeld volledig circulair zijn.

De volledige Top 100 van de Song van het Jaar 2019 wordt op vrijdag 6 december uitgereikt op het Song van het Jaar Festival in TivoliVredenburg. Er zijn dan ook liveshows van onder meer Eefje de Visser, Sports Team en The Murder Capital. Hier lees je hoe je erbij kunt zijn.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12