Of je haar nou de cruciale kartrekker van klimaatrebellie vindt of een marionet van linkse propaganda, de speeches van Greta Thunberg zijn geknipt voor darkwave-punkpoëzie en Scandinavische death metal. We zetten onze favoriete Thunberg-features op een rijtje.

De 16-jarige Greta Thunberg uit Zweden is de spotgaai van de klimaatrebellie. Wereldwijd is ze de stem van klimaatbewuste scholieren, die voor wereldleiders op klimaatconferenties mag spreken. Een stem die te luid is om veilig te zijn voor het internet: met name met de 'How Dare You'-speech op de klimaattop in New York gaan (YouTube)componisten als een malle aan de haal. De meeste schepsels zijn te lelijk om ooit uit de donkere krochten van het internet te mogen ontsnappen, sommige zijn de moeite waard. Vrijdag hoor je of ze de Nobelprijs voor de vrede wint, vandaag onze selectie van beste Greta Thunberg-features. 

In de originele 'How Dare You'-speech zet Greta full-on in op pathos wanneer ze de wereldleiders op inspirerende - maar enigszins dramatische - wijze de les leest. 

1. Greta x The 1975

Greta is de introstem op de openingstrack van de aangekondigde nieuwe plaat van Britse popsensatie The 1975. Gedeeltes van de speech zijn overgenomen van haar speech op het World Economic Forum. De band staat sowieso bekend om hun groene hart: ongebruikte merch van oude tours bedrukken ze opnieuw en ze willen voor elk verkocht kaartje van hun volgende tour een boom gaan planten. 

2. Swedish Death Metal

'People are suffering. People are dying. Entire ecosystems are collapsing. We are in the beginning of a mass extinction.' Noorwegen heeft niet voor niets het op één na hoogste ratio metalbands per inwoner. Meer metal dan dit wordt het niet, met teksten als deze. 

3. Greta x Fatboy Slim

Fatboy Slim draaide dit weekend een mix van zijn nummer 'Right Here, Right Now' uit 1998 met Greta's speech voor de VN. Iemand anders had deze mashup twee weken geleden geüpload op YouTube, in een versie met beelden van klimaatactivisten die worden neergezet als Coachellapubliek, zwaaiend met vlaggen - misschien nog wel pakkender dan deze clubversie. 

4. Ome Björn vindt er ook iets van

Het is dan wel geen muzikale inzending, het is er wel een van een Scandinavische pop-oppergod. Dus dat telt. 

5. Anne Clark x Greta

Greta's pathos-rethorica wordt ook vaak toegepast in spoken word. In de darkwave en punkpoëzie van Anne Clark, bijvoorbeeld. Het internet merkte de vergelijking tussen Greta en de 80's-cult-avantgardist op en verving Clarks stem door die van Greta. Links hoor je die, rechts het origineel. 

6. Meer wave-y Anne Clark-y boom boom beep beep

Die mix van poëzie en darkwave ging er bij andere internetcomponisten ook wel in. Hier een wave-/trance-achtige versie.  

7. Greta vs Opus

Een mash-up die niets te maken heeft met de bekendste onbekendste Oostenrijkse band ooit, maar met het hitje van Zweedse buurman Eric Prydz. Zie je hem al voor je als afsluiter van een Coachella-setje? 

8. Synthwave-goth remix

Met name die metalremix is eerder lachwekkend dan inspirerend. Bij een titel als synthwave-goth-remix verwacht je eigenlijk niet veel anders. Toch is deze versie er eentje die Greta's speech eerder vorm geeft dan afbreekt. 

9. Greta x EDM

In ieder geval de meest indrukwekkende video van het lijstje: de makers hebben klimaatgerelateerde beelden van over de hele wereld verzameld tot een best fraaie videoclip (met o.a. de walrus-zelfmoordsprongen uit Our Planet :'( ).