BKS17: Pastoraal Ry X bekeert heel Stage Two

Australiër meester in kleine symfonieën

Kwik dat de dertig graden aantikt, maar alsnog is overal kippenvel te zien in Stage Two en de warmte weerhoudt niemand ervan om keihard te applaudisseren. De veroorzaker? Australiër Ry Cuming, artiestennaam Ry X.

Je kunt 5 nummers van de show hier terugkijken.

Gewapend met een engelenstem van het zuiverste soort en een subliem strijkorkest, toetsenist en drummer, houdt Ry X het midden tussen moderne klassiek, singer-songwriter en zelfs een vleugje minimal house. Bijna alle nummers zijn kleine symfonieën op zichzelf, bestaande uit tweeakters: de frontman opent met zijn prachtstem en subtiel gitaarspel, de rest volgt snel met dronende melodieën en minimalistisch drumwerk. Wat wel maximaal is: Het orgelgeweld dat in combinatie met de strijkers al snel klinkt als een volwaardig kerkorgel.

En ja dat pastorale, het wordt vaker genoemd over Ry X, maar het klopt echt. Nummers van de Australiër kunnen gevoelens van zowel somberheid, melancholie als hoop veroorzaken. Dat komt door ijzersterke nummers als openers ‘Shortline’ en ‘Salt’ die van zichzelf traag zijn, maar daardoor een gewillig publiek de kans geeft op een rituele wassing, zonder in EO-Jongerendagtaferelen te vervallen. Wat helpt zijn de lampen die een wit gordijn optrekken, alsof het gangpad in de kerk door het glas-in-lood wordt verlicht. Het plaatje is compleet, alleen het geluid laat af en toe wat te wensen over als de veel te harde bastonen de subtiliteit eventjes kapot slaat. Geen nood;

HET MOMENT:
Hoogtepunt van de set is zonder twijfel ‘Howling’ met een minimal house beat. Niet vreemd, gelet op de samenwerking met dj/producer Frank Wiedemann, beter bekend als Âme. Het ritme zorgt nog voor een ongemakkelijk momentje; bijna heel de Stage Two klapt mee, maar het wordt wat weifelend als de drums wegvallen. Tot Ry X’s plezier wordt een beetje gedanst en dat moedigt het alleen maar aan. Als dan ook nog een extra lange tien-minuten-versie van ‘Lean’ als afzwaaier wordt ingezet, is de ontlading compleet. Ry X heeft hier een hoop nieuwe volgelingen te pakken.

Volg Best Kept Secret op de voet met het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12