BKS17: Kamaal Williams doet met keiharde jazz het nachtprogramma vergeten

Trio of kwartet, met of zonder de oude drummer: het maakt niet uit

Voorovergebogen houden alle vier de muzikanten elkaar in de gaten. De drummer staart de toetsenist aan, de bassist vanuit zijn ooghoeken naar allebei en de saxofonist op zijn sopraan trekt ogenschijnlijk zijn eigen plan. Maar die moet ook bij de helft van de nummers weer van het podium af.

Het is een beetje onduidelijk wat we nou zien. In eerste instantie zou het  Yussef Kamaal zijn, de samenwerking tussen toetsenist Kamaal Williams en drummer Yussef Dayes. Ze maakten vorig jaar de steengoede jazzplaat Black Focus, maar zijn inmiddels uit elkaar. Vandaag staat het als Henry Wu presents The Kamaal Williams Experience in het boekje. Wie die Henry Wu dan is? Dat is de echte naam van Kamaal Williams. Om het nog verwarrender te maken is Yussef Dayes nu op tour onder de naam Yussef Dayes presents Black Focus. Daar zit vast een verhaal in, hoe die twee uit elkaar zijn gegaan en met het zelfde album touren. Net als dat ze zich vandaag nadrukkelijk als  trio presenteren, waar af en toe een blazer bij mag komen staan. 

HET MOMENT:
Met of zonder Dayes: het is ongehoord goed. Williams die als een telegraaf met twee vingers een morse-code verzendt op zijn keyboard. Dan de drummer - na even rondgedanst te hebben, staand die morseseinen aanvullen met Braziliaanse ritmes. Stokken gaan kapot. En een bassist die slappend de keiharde funk slaat. De halve catalogus van het Londense label Ninja Tunes lijkt opgegeten te zijn door deze gasten, om het vervolgens van het onnodige te ontdoen. Vergeet dat hele nachtprogramma, veel opzwepender dan dit krijg je het niet.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12