DTRH19: dEUS' The Ideal Crash is nog steeds een prachtplaat

Maar live komt het pas halverwege los

Als dEUS ooit één plaat integraal zou gaan spelen, moest het wel The Ideal Crash worden. Toch? Debuut Worst Case Scenario was geweldig maar geen album-album, meer een verzameling nummers. Voor In A Bar Under The Sea gold dat al helemaal: hits genoeg, maar qua genres schoot de plaat alle kanten op. En toen kwam die geweldige derde, dit jaar twintig jaar geleden.

The Ideal Crash was - de naam zegt het al - de instortplaat. Zanger Tom Barman was bedrogen en verlaten, violist Klaas Janszoons overkwam hetzelfde. In Andalusië werd al dat persoonlijk leed omgezet in een prachtig conceptalbum. Nu is daar dus die tour, onder meer langs acht uitverkochte avonden in de Brusselse AB. Ook bij de Hotot kan de - inmiddels vaak gewijzigde - formatie vanavond op een stevige opkomst rekenen.

Onduidelijk waarom, maar dEUS begint vrijwel tien minuten later dan gepland. Nog een tegenvaller: het geluid klinkt aanvankelijk zacht en onevenwichtig. Pas bij de titeltrack begint het opeens te draaien, met dat lekkere punky drumritme waar The National jaloers op zou zijn en dat melancholische zinnetje: "stay by my side, it's sexy."

Vanaf dan is het een aangename trip down memory lane voor de dertigers in het publiek. Tijdens de tempoversnelling van 'Instant Street' knalt er een blik dansers het podium op, alsof ze rechtstreeks uit de clip zijn weggelopen. En toegegeven: zowel dat geweldige nummer als de plaat hebben twintig jaar later niks aan kracht ingeboet. 

HET MOMENT
Het moment dat niet kwam. Een beetje raar: je plaat integraal spelen, twee nummers overslaan "wegens tijdgebrek" maar dan wél twee nummers van andere platen als toegift spelen. Vooral het overslaan van 'Magdalena' doet pijn.

Voor meer Down The Rabbit Hole 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12