3voor12 Gelderland

#4df17: Tamino heeft de mooiste uithaal van het Valkhof

Egyptische Belg zet prima zondagmiddagshow neer met Buckleyaanse zanglijnen

Tamino zit op de praatstoel vandaag. Waar we bij dit interview de woorden uit hem moesten trekken, babbelt de Egyptische Belg deze zondagmiddag honderduit: wat een mooi festival is dit, wat een mooie ruïne staat daar, en dit is toch zeker de mooiste show die hij in Nijmegen speelt. Even stopt hij vertwijfeld: "Ça va... jullie verstaan mij toch?" Zeker verstaan we de knappe Belg met zijn heerlijk (Jeff) Buckleyaanse uithalen. Hij heeft gelijk ook: het is inderdaad de mooiste show die hij in Nijmegen speelt. 

Zien we daar nou de enige echte Tom Pintens (Zita Swoon, Het Zesde Metaal) op toetsen? Dat is een grote jongen hoor. Het zegt iets over de snel rijzende ster van Tamino, die met zijn eerder dit jaar verschenen debuut-ep hoge ogen gooit. Vooral dankzij zijn zang. Luister eens hoe spatzuiver hij kan uithalen, terwijl hij de lettergrepen al rekkend omlaag of omhoog buigt. De onvermijdelijke vergelijking is zoals gezegd Jeff Buckley, maar de Belgische twang wanneer hij lager zingt past ook moeiteloos in het straatje van de Balthazar-mannen. 

Na een start met twee solo-nummers loert de eentonigheid al om de hoek, maar dan blijkt hij tegenwoordig een drummer en toetsenist bij zich te hebben. Fijn voor de dynamiek, al zal die drummer binnenkort - naar modern Belgisch gebruik - wel vervangen worden door een drumpad. Het maakt het optreden wel een stuk boeiender dan de solo-shows die we eerder van Tamino zagen. Nu nog wat meer écht goede nummers om de drie kwartier te halen.

HET MOMENT:
Het is afsluiter 'Habibi' (geen cover van Boef) die het hardst binnenkomt. Ongelooflijk hoe Tamino zó krachtig zó hoog kan uithalen, waarbij het "light is burning / as I am yearning" secondenlang over het inmiddels regenachtige Valkhofpark galmt. Toch zagen we het vanmiddag nog niet zo druk als bij Tamino: een uitstekende zondagmiddagact.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12