3voor12 Zeeland

Editors en Cure-tributes in Gebouw-T

Niet spannend; wél knap!

New wave, dé muziekstroom van de sombere vroege eighties. Voordat er gedanst kon worden, moest je haar met haarlak en scheerzeep van je vader de lucht in. Je ogen moesten zo zwart mogelijk omlijnd worden en je trok je meest vormeloze zwarte outfit aan. Dansen deed je o.a. op de vele hits van The Cure. Met de opkomst van house verdween new wave begin jaren ’90 uit het muziekbeeld. Pas het laatste decennium is er weer aandacht voor de soms zweverige, ietwat bombastische maar toch heel dansbare muziek die door bands als de Editors nieuw leven ingeblazen is.

reEDITORS is de enige Nederlandse Editors-tributeband en na een opening zonder aankondiging valt meteen op dat de zanger heel goed heeft gekeken naar zijn grote voorbeeld. Uiterlijk, mimiek en vooral stem lijken griezelig veel op die van de originele eigenaar. De band speelt met duidelijk plezier en zanger Wouter Daemen spant zich zichtbaar in om de juiste sfeer neer te zetten. Dat lukt in eerste instantie niet meteen, maar later toch heel behoorlijk tijdens onder andere de opzwepende up-tempo versie van favoriet ‘Nothing’. De zaal danst en zingt tegen die tijd eindelijk lekker mee. Maar dan is het alweer bijna tijd voor afsluiter ‘Papillon’. Gezien het niveau van de reEDITORS was wat meer enthousiasme al eerder op de avond verdiend.

Dan is de beurt aan de Belgische variant van The Cure, en wel The obsCURE geheten. Ook bij deze tributeband valt de grote overeenkomst qua uiterlijk en stem van zanger Dirk Vreys met Cure-voorman Robert Smith meteen op. Na de opzwepende afsluiting van de reEDITORS is het even omschakelen naar het zweverige, soms wat te zachte geluid van The obsCURE. De band kwijt zich echter vakkundig van zijn taak. De vele hits worden zeer natuurgetrouw gebracht. Het spettert weliswaar nergens echt maar door de constante stroom van synthesizers en dromerige baspartijen, wordt de zaal toch meegevoerd. Tijdens de laatste tonen van klassieker ‘A Forest’ neemt The ObsCURE afscheid. Het werd nergens echt spannend maar beide tributes waren toch van hoog niveau.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12