Concert jaarlijst 2010 (deel1)

De keuze van de 3VOOR12/Zeeland redactie

Redactie 3VOOR12/Zeeland ,

De keuze van de 3VOOR12/Zeeland redactie. De beste concerten binnen de provincie!

De keuze van de 3VOOR12/Zeeland redactie

Daniel van der Winden [fotograaf]

The Black Box Revelation in Brogum
Op 27 mei speelde The Black Box Revelation in Brogum (Zierikzee) als opwarmer voor hun show op Pinkpop, die een dag later plaats zou vinden. Ze speelden een harde en sterke show; drummer Dries stuiterde onafgebroken heen en weer achter zijn drumstel en Jan Paternoster perste er een aantal hele strakke solo's uit. Het publiek genoot duidelijk, en terecht.
Verslag van dit concert

Tweak Bird in De Spot
Tweak Bird speelde op 1 oktober na Capital Sentimental in De Spot. Een korte show vol psychedelische stonerrock; de broers maken met zijn tweeën meer geluid dan je in eerste instantie zou verwachten. René Everts (Capital Sentimental) doet nog een paar nummers mee op zijn saxofoon om het af te maken.
Verslag van dit concert

Amsterdam Klezmer Band op Onderstroom festival
Na Crappy Dog speelde Amsterdam Klezmer Band op het Onderstroom festival in Vlissingen. Meer publiek stroomde toe, de voeten gingen van de vloer, en de show eindigde in een stoet door de stad: iedereen volgde de (spelende) band richting De Piek. Een mooie afsluiter van de avond.
Verslag van dit concert

Al doe ik zo m'n best, drie optredens kiezen blijft te moeilijk. Een eervolle vermelding in willekeurige volgorde voor de volgende bands: Balthazar (Brogum), Backlash (Anywave festival), Capital Sentimental (De Spot), Blaudzun (De Waterput).


Amber Hanemaaijer [Fotograaf]

Lucky Fonz en de Felle Kleuren in De Spot
Altijd was ik al een beetje verliefd op Lucky Fonz maar na dit optreden was ik helemaal om. Wat is 'ie leuk! Schattige liedjes met daartussen de persoonlijke verhalen die hij vertelde maakte het een bijzondere en ook zeker gezellige avond.
Verslag Lucky Fonz

Peter Broderick in Ko D'oooooooor Middelburg
Intieme, gevoelige show waar de vele muzikale talenten van Broderick de achterkamer van de gallerie lieten overstromen. Indrukwekkend geheel waarover zeker nog over gepraat zal worden.
Verslag Avonduren

Saint Jude op Klomppop
Saint Jude heeft dit festival zonder twijfel voor mij goed gemaakt. Eindelijk eens wat anders dan alle indierock die we al duizend keer gehoord hebben. Lekkere stem die perfect bij de bluesrock past en er kon zelfs nog gedanst worden!
Verslag Klomppop

Daarnaast ook is Blaudzun de vermelding waard, een gedeelde derde plaats!


Jamie Scherbeijn [schrijver]

Drive Like Maria op Vestrock
Rock zoals rock hoort te zijn: stoer, ruig, snel en vet hard! Onvoorstelbaar dat deze band op landelijk niveau nog geen hit heeft gescoord.
Verslag van Vestrock

The Toasters in de Pit
Deze band draait niet voor niets al zo lang mee. Alle verwachtingen worden ingelost, kortom: skank till you drop!
Verslag van dit concert

Vanderbuyst in de Pit
Denk aan Van Halen, Thin Lizzy, AC/DC, ZZ Top. Deze stoere mannen doen old school hard rock en metal herleven. In 2011 zullen ze optreden als support band tijdens de wereld tour van de Britse heavy metal band Saxon.  
Verslag van dit concert


Justin Faase [schrijver]

Wovenhand in De Spot
Dat - op het eerste gehoor - rustige muziek zó kan overdonderen, verraste vriend en vijand, bijeen gepropt in een afgeladen Spot. David Eugene Edwards en zijn band bewezen dat je het Christelijke geloof het beste kunt uitdragen met een bij vlagen rockende en bombastische gospelshow. Mede dankzij het uitstekende geluid werd er hier een memorabele show neergezet die menigeen aan de grond genageld achterliet.
Verslag van dit concert

Peter Broderick op Avonduren
Het album How They Are van de jonge multi-instrumentalist Peter Broderick geldt als één van de hoogtepunten van dit jaar. Als hij dan ook nog eens in een gelijke intieme setting de pure pracht van het pianospel live weet te reproduceren, levert dat een doodstil publiek op. Broderick verstaat de kunst van het weglaten, maar vergeet geen moment te pronken met zijn muzikale talent.
Verslag van dit concert

Damien Jurado op Avonduren
Zichtbaar opgetogen over Middelburg en de concertlocatie bracht Damien Jurado zijn melancholische singer-songwriter liedjes ten gehore bij Avonduren. De zakdoekjes bleven ditmaal achterwege door zijn verrassend spraakzame en relatief vrolijke stemming. Ook het aanwezige publiek kon niet anders dan blij zijn met dit prachtige optreden.
Verslag van dit concert

Ook het melden waard: Moss in De Spot, Folk festival in De Spot (vooral Bosque Brown en Megafaun), Spin sluitingsfestival, Popaanzee op het strand van Domburg (voor de sfeer), Black Diamond Heavies in Kaffee ’t Hof en het Avonduren festival.


Julia Mullié [fotograaf]

Avonduren Festival in Middelburg
Het Avonduren Festival was een zeer mooie gelegenheid om het eenjarige bestaan van Avonduren te vieren. Met de beginact van Wannes Capelle kon het niet meer stuk. Zijn mooie teksten met tussen de nummers door zijn grappige verhalen maakten het tot een geweldig optreden.
Verslag Avonduren festival hier en hier

Deer Tick in de Spot
Al lange tijd ben ik groot fan van Deer Tick, dus dat ze eindelijk een keer in Middelburg zouden staan was erg tof.  Ze speelden nummers van alle drie de albums en met de flauwe grappen van zanger McCauley tussendoor kon het niet meer stuk.
Verslag van dit concert

Tweak Bird in de Spot  
Na Tweak Bird al een keer gezien te hebben in de Spot wilde ik er zeker weer heen. Met Capital Sentimental in het voorprogramma, begon het al goed. Tweak Bird gaf weer een goede show en met René Everts (Capital Sentimental) op saxofoon maakte dat het tot  een geslaagde avond.
Verslag van dit concert


Ingeborg de Pooter [schrijver]

The Toasters in de Pit
Na 30 jaar is dit nog steeds ska van wereldniveau. In 1 woord: topfeest!
Verslag van dit concert

Jazz-a-Delic in Snowbase Terneuzen
Chillen, grooven, dansen tot je een ons weegt... Het was wederom een geslaagde editie van dit mooie feest. In april 2011 gaan we in de herhaling.
Verslag van dit festival

Antillectual in de Pit
Als je vooruitgeschoven wordt in het programma, omdat je Vlaamse collega's te laat zijn en vervolgens voor een paar man en een paardenkop toch zo'n geweldige show neerzet, verdien je meer dan een pluim in je reet! Antillectual blijft nog even mijn favo Nederlandse band.
Verslag van dit concert

Eervolle vermelding:
Bazzooka's op Rock Around The Bridge, voor de tweede keer wisten ze het festival in Sas van Gent op zijn kop te zetten.


Sjoerd Schunselaar [fotograaf]

Wovenhand in De Spot
Op Sziget 2009 kwam ik hem al tegen en speelde samen met Muzsikás. Maar de show die hij hier gaf was toch even ietsje anders. Met een dik geluid blies hij overwacht recht in m'n gezicht, een bak van emotie.
Verslag van dit concert

Focus in De Piek
Een band die niet bejaard te krijgen is. Thijs van Leer nog zo gek als een deur, de altijd strakke Pierre van de Linde en twee jonge knapen lieten het publiek weer even terug naar hun jeugd gaan. Ook al had ik daar weinig aan was het als jonkie in de zaal super.
Verslag van dit concert

Selah Sue in De Spot
Al eerder gaf ze een te gekke show op het nazomer festival, maar ook deze keer wist ze me te grijpen met haar mooie glimmende ogen en haar prachtige stem.
Verslag van dit concert

Naast deze shows heb ik ook zeker genoten bij: Tweak Bird, The Black Atlantic en Postman.


Gijs Kamphuis [schrijver / fotograaf]

Wovenhand in De Spot
Wat een bijzondere man is die David Eugene Edwards toch. Mocht hem twee dagen voor deze show interviewen, een prachtige ervaring. Zijn geloof is zo sterk dat het bijna eng wordt. Woven Hand heeft als een van de weinige Christelijke bands de kracht om mensen echt te verenigen met muziek. Want op de donkere mengelmoes van stijlen staan een dominee en een death metalmuziekant gebroederlijk naast elkaar te genieten. Drie werf amen. Verslag van dit concert

Rue Royale in De Spot
Hoe vaak komt het voor dat het voorprogramma beter is dan de hoofdact? Het echtpaar Brooklyn en Ruth Dekker, die Rue Royale vormen, krijgen het voor elkaar. Op de avond dat ze openen voor El Pino & The Volunteers. Hun kleine minimale aanpak laat geen mens onbetuigd en snijden recht in je ziel. Prachtig.
Verslag van dit concert

Carach Angren in ’t Beest
Als afsluiter van de metalavond klimmen deze Limburgers het podium op. De bak ijskoude black metal die ze over het publiek heen storten is indrukwekkend. Zeker omdat in de brei van instrumenten de muzikaliteit nergens verloren gaat. Neem daarbij de originaliteit van de nummers en de gedrevenheid van dit trio en de keuze is logisch. verslag van dit concert

Eervolle vermeldingen: Moke & Customs op Vestrock, Revamp in Brogum, DAAU op ’t abdijplein tijdens ZNF.


Marije Albach [schrijver / fotograaf]

1 Brown Feather Sparrow + friends in de Spot, Middelburg
Niet alleen de laatste show ooit van Brown Feather Sparrow, maar ook meteen de mooiste. Met zo'n dertig man stonden ze op het podium, verkleed als kerststal, de mooiste liedjes te zingen. Zelfs de kribbe, die even later samen met ezel, schaap, koe en herder crowdsurfend door het publiek ging, was aanwezig. Een mooiere invulling van kerstavond kan ik me niet voorstellen.

Lucky Fonz en de Felle Kleuren in De Spot
Hij kwam, zag en overwon. Lucky Fonz won met zijn prachtige verhalen en leuke liedjes het hele publiek voor zich. Een try-out zoals hij hoort te zijn: vol met fouten die je niet had willen missen.
Verslag van dit concert

People Get Ready in de Spot
Het verdriet dat Brown Feather Sparrow er mee stopte was in één klap weg toen ik de cd van deze band (met leden van BFS) hoorde. Het optreden bij Club3VOOR12/Zeeland bleek nog velen malen beter te zijn.
Verslag van dit concert

Eervolle vermelding: Diesel Disko tijdens de finale van Hooi!koorts en het afscheidconcert van According To You in de Piek.


Andre Joosse [hoofdredactie / fotograaf]

Moss in Platenzaak Spin op Record Store Day
Onversterkt maar niet minder krachtig in de kleine platenzaak in Middelburg.
Verslag Record Store Day

Baby Woodrose in t Beest
Psychedelische garage stoner rock. Een van de meest energieke concerten in Zeeland.
Verslag van dit concert

Balthazar in Brogum
Van de vele Vlaamse bands die Zeeland aandeden afgelopen jaar weet Balthazar het meeste te overtuigen. Heerlijke electro-pop-rock! Complimenten ook voor het voorprogramma, Stad van licht hopen we snel weer eens terug te zien in de provincie.
Verslag van dit concert


Leo Meijaard [schrijver]

Moss in De Spot
Na een perfect album volgde een perfect optreden. Schijnbaar achteloos strooide de Middelburgse zanger Merien Dorleijn zijn pareltjes in de Spot. Moss is enorm gegroeid en zal in ook 2011 van zich laten horen, zeker en vast.
Verslag van dit concert

Daan op het Abdijplein tijdens ZNF
Moeiteloos pakte deze Belgische charmeur het publiek in met een veelzijdig optreden. Na afloop dwong het publiek een toegift af dat voor kippenvel zorgde. Absoluut hoogtepunt van het ZNF
Verslag van dit concert

Cedarwell in kaffee 't Hof Middelburg
Een guerilla-gig dat inmiddels tot legendarische proporties is uitgegroeid. Met een tomeloze inzet werden de muren van 't Hof gesloopt. Met folk heeft het weinig meer te maken, met vuige rock des te meer. En het bleef nog lang onrustig in de stad.
Verslag van dit concert


Cathelijne de Groen [hoofdredactie / schrijver]

Daan op het Zeeland Nazomerfestival
Daan is een charmeur en met zijn vijf andere bandleden brengen ze veel enthousiasme over naar het publiek. Heerlijke electro met synthesizers, maar ook rustige zwoele nummers. Absoluut een topavond op het Abdijplein!
Verslag van dit concert

Rue Royale op PopAanZee strand Domburg
Subtiel is bij dit duo het kernwoord. Met een beperkt aantal instrumenten geeft dit stel een prachtig optreden op het strand van Domburg. Muziek en setting waren hier de perfecte combinatie.
Verslag van dit concert

Woven Hand in De Spot
Een grootheid in ons Zeeuws midden. Indrukwekkend en intens optreden van David Eugene Edwards. De muziek komt werkelijk vanuit zijn tenen en de man ademt muziek. Niets dan respect.
Verslag van dit concert

Ook niet te vergeten optredens van 2010: Black Box Revelation (Brogum, Zierikzee), Tom McRae (De Piek, Vlissingen), Elliott Brood (De Spot, Middelburg).