Er zijn in de muziekgeschiedenis al vele legendarische albums uitgekomen. Bestsellers, doorbreekalbums, stijlvernieuwers, cult platen, trendsetters en artiesten die gewoon op het juiste moment op de juiste plaats waren. Albums die, om welke reden dan ook, invloedrijk zijn geweest. 3voor12 Zeeland vraagt zich af welke tien Zeeuwse albums het meeste invloed hebben gehad op de (provinciale) muziekgeschiedenis. Geen top tien, maar tien albums met allemaal hun een verhaal. Dit keer: BLØF - ‘Naakt Onder De Hemel’.

Volgens vele Zeeuwen is de single ‘Aan de Kust’ hèt Zeeuwse volkslied. Het heeft meer dan vijftien miljoen streams op Spotify en miljoenen views op Youtube. Andere nummers op het album ‘Naakt Onder De Hemel’ zijn onder anderen ‘De Duivel In Het Bloed’, ‘Buit’ en ‘Wat zou je doen?’. BLØF staat met dit album aan het begin van hun carrière, ruim 25 jaar geleden. Het album kwam uit in eigen beheer in 1995 (te herkennen aan de cd’s zonder barcode). Het kenmerkt zich als een stevig Nederlandstalige rockalbum, vergelijkbaar met de sound van De Dijk en The Scene. BLØF zat nog in zijn beginfase met Henk Tjoonk op drums. Niet veel later en een vete tussen Tjoonk en de bandleden verder nam Chris Götte plaats op de drumkruk. Götte overleed in maart 2001 door een ongeval.

Fan van het eerste uur, Vlissinger en fanatiek concertganger Ron Leeuwenburg. Hij ontdekte BLØF via Ruud Sprong. Sprong was de manager van Wolfclan Sister (een project van zanger Paskal Jakobsen) en net als Leeuwenburg een liefhebber en verzamelaar van Fleetwood Mac. Na het bijwonen van de albumpresentatie van ‘Naakt Onder De Hemel’ in een uitverkocht Arsenaaltheater in Vlissingen is Leeuwenburg verkocht en sindsdien heeft hij alles (denk aan merchandise, cd’s, dvd’s, lp’s, shirts, cd-rekken) van de band in huis.

Leeuwenburg is van mening dat de band niet trots genoeg is op ‘Naakt Onder De Hemel’. Op Spotify ontbreekt in hun eigen afspeellijst ‘Alle singles’ de nummers ‘Zeven nachten’ en ‘Verkeerd gedeeld’ en tijdens live-sets speelt de band nauwelijks werk van het album. In de pers heeft BLØF het vooral over het album ‘Helder’ en noemt ‘Naakt Onder De Hemel’ eerder experimenteel. “Eigenlijk is het album ondergewaardeerd. Misschien is het speel-technisch ook wel zo, maar dat is het tijdsbeeld van toen. Nu zijn er geen beperkingen wat opnames betreft. In de regio werd het album lovend ontvangen. De eerste persing van duizend stuks was ook zo verkocht hier in de regio.”

Journalist en schrijver Ernst Jan Rozendaal bracht in 2012 een biografie uit over BLØF. In ‘Hier 20 jaar BLØF’ geeft Rozendaal ook de eerste jaren van de band weer. Het destijds lokale popblad “Noot” liet weten dat er alleen laaiend enthousiaste reacties waren na afloop van de albumpresentatie en zag de toekomst van de band met vertrouwen tegemoet. Dit is af te zien aan de verkoopcijfers. Meer dan duizend kopieën van ‘Naakt Onder De Hemel’ werden verkocht bij optredens in Zeeland. Daarna kwam het album pas terecht bij de Free Record Shop.

Erg enthousiast is de band zelf overigens niet over deze plaat. Een citaat uit de biografie (blz 48): “Terugkijkend beschouwt BLØF ‘Naakt Onder De Hemel’ als een veredelde demo. Zo is de plaat niet bedoeld, maar de beperkingen laten zich horen.” Zo was de plaat niet afgemixt en gemastered, al hadden ze daar zelf nog nooit van gehoord. Aan de andere kant hadden ze het lef om ‘Naakt Onder De Hemel’ zonder kennis en begeleiding te maken.

Op het album staan wel twee van hun grootste klassiekers. het welbekende ‘Aan de Kust’ in een ingetogen versie met alleen een piano, wat drums en een stem, terwijl merendeels alleen de live-versie in volledige bandsetting kent. Ook ‘Wat zou je doen?’ staat erop. Een nummer wat volgens Leeuwenburg tijdlang niet live is gespeeld. “Ze hebben jaren een zeer grote hekel gehad om dit nummer te spelen. Het werd zelfs tijdelijk verbannen van de setlist.”

We kunnen stellen dat ‘Naakt Onder De Hemel’ voor BLØF de opstap is geweest voor het grotere succes en een stip op de kaart van het Nederlandse bandcircuit. Een album met beperkingen als het gaat om opnames en kennis van zaken, maar wel een album waarbij de band een koers heeft ingezet om éen van Nederlands grootste popbands te worden. Nu, ruim 25 jaar later staat BLØF nog altijd aan de top en een nieuw studioalbum is onderweg.