Meeblèren met Mooi Wark, Surrender, Woodworks, en Du Driefstang op één dag? Ja wel, het is weer tijd voor HRIEPS! Ook dit jaar is in de polders bij Grijpskerke een festivalterrein herrezen voor 11.000 bezoekers. Wij waren erbij.

Het festival HRIEPS is niet meer weg te denken uit de Zeeuwse festivalkalender. Een dag voor de 'volwassen' dag, is er een kinder/jeugd-dag georganiseerd. Honderden kinderen genoten van een heuse K3-tribute en Mooi Wark wist ook een aangepaste set te maken. Jammer dat het gehele festivalweekend te maken heeft met zo nu en dan een verfrssende regenbui. Gelukkig zijn vrijwel alle podia overdekt en waar delen van de polder te nat is, is gezorgd voor een laag stroo. Verder is de langste feesttent verbreed en is de rockabilly-tent een gedaantewisseling ondergaan en gaat nu door als een classics-tent. De muntprijs voor een vers getapt biertje; drie euro. 

Een festival mogen openen is een mooie uitdaging. Maar liefst vier acts krijgen deze eer. Onder anderen Baneham en The All-Star Weddingband. Laatstgenoemde probeert in een bijna uitgestorven tent er toch een feest van te maken. Aan het aanwezige publiek worden de zelf meegebrachte confetti-kanonnen uitgedeeld en afgeschoten en maken ze met hun rock-covers er een heuse show van. Klus geklaard. 
Baneham gaat voor het wat steverige werk en krijgt al wat meer mensen op de been mee, al is de toegankelijkheid voor deze muziek net wat verder weg. Progressie in hun show is goed te zien en dit trio maakt hun meters op de podia deze zomer. 

HRIEPS heeft altijd een aantal terugkerende acts, zoals The Dirty Daddies (al vroeg in de middag), Woodworks, Still Counting en Paul Elstak. Volle tenten met enthousiast publiek wat gaat voor meeblèren met covers en vuurwerk of dansen op de beats van weleer. 

In de rocktent vallen Slash 'n Roses en Bizkit Park op. Bij Slash 'n Roses draait het uiteraard om de muziek van Guns 'n Roses. De tent staat goed vol en brult mee. De gitarist (de mr. Slash van dit gezelschap) speelde wel vaak behoorlijk wat hoorbare fouten in de solo partijen, maar weet het met zijn showperformance het goed te maken. Ook de backing-vocals dames weten de aandacht te trekken. Bizkit Park gooit het over een andere boeg. Ook bij deze act kan het publiek zich vermaken met nummers van de bekende nu-metal bands (Linkin Park, Limb Bizkit, P.O.D. Korn, Disturbed, System of a Down en nog veel meer. Headbang-garantie. 

Surrender en Mooi Wark

Du Driefstang

Er valt nog meer te ontdekken op HRIEPS. Uiteraard is er in het avondprogramma een halfuurtje links-rechts met Snollebollekes en Vieze Jack heeft zijn dames meegenomen voor wat vuige liedjes. DJ La Fuente is nieuwkomer bij HRIEPS en heeft afgelopen jaar fufore gemaakt met zijn hit 'I Want You'. De feesttent staat ramvol en weet zijn publiek te entertainen met zijn tropical house. Dit jaar geen ABBA-tribute act, maar de Vengaboys. Nostalgisch, maar over het algemeen kan je dit als vergaande glorie beschouwen. Soms is het beter om te stoppen. 

Dialectrock is op HRIEPS goed aanwezig met onder anderen BZB, Hoken met de Heinoos, WC Experience en Bökkers. Laatstgenoemde valt op door hun vette gitaarsounds met Sallands dialect. Jaren geleden wilde de band er nog mee stoppen, maar dat plan ging vrijwel direct na de pandemie de ijskast in. Stoppen kan altijd nog. Het is net wat anders en blijven er nuchter onder, ondanks dat het publiek meer wilt horen. Du Driefstang is van een ander kaliber. Zij bouwen hun eigen show met zangers in een roze kostuum, vliegende wc-rollen en chocolade paashazen, confetti en voornamelijk het Zeeuwse dialect. Op het buitenpodium houdt Hendheving nog hun ep-presentatie. Deze Zeeuws-Vlaamse rockers brachten op Bevrijdingsdag hun EP 'Hevers of the Hend' en dat slaat aan bij het publiek. Punkrock is alive and kickin'! 

Op naar wat meer gitaarwerk om de avond af te sluiten. Mooi Wark staat net als Surrender in de grootste tent van het fesitvalterrein. Surrender zet zoals alle andere jaren het slotakkoord neer, net als BLØF dat doet bij Concert at Sea. Mooi is om te zien dat bandleden van Mooi Wark aan de zijkant staan toe te kijken, met een flesje bier in de hand, naar hun muzikale vrienden en de kolkende mensenmassa. Op den duur neemt bassist William Bossong het woord, om nog eens de waardering uit te spreken voor Surrender en HRIEPS. Is toch mooi? Niet alleen bands, maar ook bij het publiek. Elkaar ontmoeten in een soms ietswat kekke outfit, liters bier drinken en herinneringen maken onder het genot van een coverband in Grijpskerke. Ook dat is HRIEPS. 

HRIEPS kan terugkijken op een mooie, regenachtige, editie. Voor in de agenda; 11 mei 2024.