Een van de jaarlijkse tradities is het festival Graauwrock in Graauw, of op Graauw, zoals ze het hier noemen. De dag voor Hemelvaartsdag was het terrein voor hun specials, met Frans Bauer en Frans Duijts. Vanavond is het de beurt aan Blackbird, Orange Skyline en headliner Krezip. 

Het festivalterrein, gelegen aan het terrein van V.V. Graauw, bestaat uit twee podia, waarvan éen in een tent en het hoofdpodium bevindt zich buiten op het veld, waar ook de foodtrucks te vinden zijn. Overzichtelijk en zonder poespas. De prijs voor een vers getapt biertje; drie euro.

Opener van de avond is voor Gino en de bulldozer band. Voor Gino Buysrogge een thuiswedstrijd en speelt lekkere blues, terwijl het binnendruppelende publiek rustig toekijkt. Prima opwarmer. In de tent speelt nog een local heroes, namelijk Dubbel D, tributeband van De Dijk. Het optreden wordt opgedragen aan de familie van de onlangs overleden Jon Houtekamer, gitarist van de band. Hij overleed begin deze maand. Het optreden zelf kent klassieke songs van De Dijk, van ‘We Beginnen Pas’ tot ‘Bloedend Hart, inclusief blazerssectie. De Dijk zelf speelde in 2009 en 2015 ook op Graauwrock.

DubbelD

Gino and The Bulldozeband

Blackbird

Terug naar het hoofdpodium. Daar speelt Blackbird. In eerste instantie zou Joe Buck spelen, maar cancelde eerder al zijn optredens voor dit seizoen in verband met zijn gezondheid. Blackbird is een prima vervanger en maakt lieve popliedjes met een americana-sausje. Weinig spannends te ontdekken tijdens dit optreden, al zit het muzikaal prima in elkaar. Vlug weer terug de tent in voor Orange Skyline. Ook deze band stond in het verleden, 2017, al eens op Graauwrock. Orange Skyline pakte na de crisis de teugels weer op en komt single ‘Shine on’, tevens opener van hun set, in de picture. In de loop der jaren heeft Orange Skyline flinke stappen gemaakt met veel energie, gillende gitaarsolo’s en vooral performance willen neerzetten, al heeft het veel weg van Oasis, alleen dan zonder het ego van de gebroeders Gallagher. Een toffe set!

Wie kent ze niet? Hits als ‘I Would Stay’, ‘Out of my bed’ en ‘Sweet Goodye’ van de van oorsprong Tilburgse band Krezip? Vanavond mag Krezip zich headliner noemen en speelt hier voor het eerst. Wat een band is dat! Sinds hun heropleving in 2019 is Krezip terug op volle sterkte en knalt er vanavond een set vol met classics uit. ‘Make it a memory’, een duet tussen Jacqueline Govaert en Danny Vera, is dit keer zonder Vera, die ondanks in Middelburg woont, verhindert is deze donderdagavond. Is het jammer? Welnee. Halverwege verschijnt er een extra piano ten tonele. Govaert kruipt achter het klavier en laat het publiek meezingen met ‘All My Life’, wat ze zelden live spelen, en uiteraard ‘I Would Stay’. Het optreden blijft boeiend, publiek doet mee en de band heeft er zin in. Wat is dit een sterke band en wat een memory lane! Heerlijk!

Voor wie nog energie over heeft, is Daredevils wederom present in Graauw en sluit het festival af.