Voor de 41e keer op rij is rondom Poppodium Brogum het terrein voor Anywave festival. Het ouderwetse concept is van stal gehaald met lokale en nationale bands in de tent / zaal en dj’s op het achter-terrein.

Na de kindermiddag woensdagmiddag en de tribute-avond (met o.a. The Rushians en Doe Maar Tribute) op donderdag, is het vrijdagavond eerder gericht op de jeugd. Het zaterdag-programma heeft voor ieder wat wils. De muntprijs voor een versgetapt biertje; drie euro. 

Vrijdag

Deze Anywave-editie gaat de boeken in als éen van de warmste edities. Met op deze vrijdagavond nog tropische temperaturen, staat de jeugd al vroeg in de rij om Turf Gang en Sevn Alias te bewonderen en vast te leggen met hun smartphones. Leuk voor de jeugd en die doen goed mee met de tunes van de hiphop-heren. 

Door een kleine uitloop, start in de zaal VOS, een nieuw project van René Geelhoed. VOS speelt Nederlandstalige indiepop-liedjes samen met zijn band. Een debuut-optreden vanavond en binnenkort volgt nog een debuutalbum. Het debuut-optreden is in ieder geval geslaagd. Een wat ouder publiek wat Sevn Alias links laat liggen, weet VOS meer dan prima te waarderen. Teksten zijn herkenbaar en gaan onder anderen over zijn roots, in onze eigen provincie Zeeland. 

Na de dansbare Afrofunk-klanken uit de tent van MODJI, passend bij de temperaturen deze avond, is het aan Nuff Said in de zaal de taak om de boel nog wat op te zwepen. Of dat lukt? Jazeker. Nuff Said, afkomstig uit Middelburg, houdt het bij gillende gitaren en gaat er vol voor. Hun laatste wapenfeit is uit 2010, al is nieuw materiaal meer dan welkom! 

Headliner deze vrijdagavond is Merol! In de loop der jaren heeft deze zangeres uit Dordrecht, zich ontwikkelt tot een granddame van de pop in Nederland én bij onze zuiderburen. De tijd van ‘Hou Je Bek En Bef Me’ en ‘Lekker Met De Meiden’ ligt al even achter haar en brengt tegenwoordig tracks uit met een serieuzere ondertoon. Uiteraard bevat het optreden vanavond eerder genoemde hits en staat de band stevig en show klopt van a tot z. Tijdens het liedje 'Mannen met gevoel' gaat Merol zelf nog even de tent door, om op zoek te gaan naar die ene vent. Een bezoekster, die de band graag van een bierjte voorziet, geeft haar mee, dat al is het geen tienduizend man waar Merol voor speelt, wel hét leukste publiek heeft hier op Anywave.

Merol

Nuff Said

VOS

Zaterdag

De laatste dag Anywave is aangebroken en is vandaag, net als elke zaterdag van Anywave, gratis te bezoeken. Ook vandaag zijn er tropische temperaturen op de thermometer af te lezen en is het zweten geblazen in en rondom de tent. Op het achterterrein is het iets koeler, al weet dj Bartcore de temperatuur wat op te voeren. Op datzelfde achterterrein bevindt zich, naast de bar,  ook de frietkar en snackkraam, wat het horeca-aanbod op Anywave als karig kan worden beschouwd. 

Het muziekprogramma bevat weer van alles wat. In de tent valt te dansen op 80's disco van Emma Luca samen met haar band. Een leuke toevoeging tegen het eind van de middag voor ieder die de standaard popliedjes cq covers beu raakt is dit een mooie welkomer en behoort tot de Popronde-2023 selectie. Ook noemenswaardig is Girlsgirlsgirls, wat alles behalve een liefdelijke uitstraling heeft. Een roze luchtkasteel staat op de bühne en de band speelt rockliedjes a la Call It Off. Met hun performance blijft deze Girlsgirlsgirls zeker hangen, al valt het muzikaal niet echt op. 

Tape Toy en POM staan na elkaar geprogrammeerd. De zangeres van POM danst vrolijk heen en weer over de bühne, terwijl de dame van Tape Toy het wat rustiger aanpakt, want; bloedheet. Twee sterke acts die al de nodige meters hebben gemaakt. 

Wat wel opvalt is KNARS! Waar breakbeat, synthersizers en gitaarsolo's elkaar omhelzen, begeleidt door de mister KNARS; Martijn Holtslag. De zaal staat vol en de menigte doet mee rond etenstijd. Een knappe prestatie, gezien KNARS goed doet op een later tijdstip. Vergeet Knarsetand (een beetje dan), en ga naar een show van KNARS! Nog een rammer tegen het eind van de avond, is de show van Ploegendienst! Wat is dit vet! Waar Ploegendienst voorheen nog met het hiphop-genre aan de haal ging en fufore maakte, is het vandaag de dag snoeiharde punkrock wat de klok slaat. Het zweet van het publiek en band druipt tegen de muren van Brogum, moshpits zijn standaard en het gaat telkens een tandje harder. Zeker een aanrader. 
Het Mexikaanse Los Kamer sluit het festival, met wederom dansbare klanken af.