Het gaat gebeuren voor Charades. De Zeeuws/Zuid-Hollandse band brengt vrijdag hun debuutalbum uit, eindelijk. Want na twee ep’s waren de verwachtingen hoog gespannen. Maar toen kwam de lockdown… Twee jaar ging de band in de koelkast, maar is in 2023 weer up and running, waarvan ‘Not What You Deserve’ het bewijs is. Drummer Rick Kouwenberg is blij en trots en maakt graag even tijd voor een praatje.

Eind vorig jaar kreeg de wereld het eerste geluid te horen van de nieuwe Charades. Single ‘Camp Fire’ werd gedropt en goed onthaald. We horen een gedreven band, één die de muziekhistorie kent en niet schuwt te tappen uit oude vaten, maar wel altijd met een Charades-sausje. Wat dat sausje dan is? Rick lacht om de vraag, maar blijft wel even stil. Om zich direct erna te herpakken: “Ik denk dat wat wij doen heel divers is. Sommige momenten zijn hard, maar toch melodieus. We kunnen makkelijk vier stappen terug doen qua intensiteit, om er dan in het volgende nummer weer direct vier vooruit te maken.”

Stappen achteruit maakte de band noodgedwongen, want toen eind 2020 alles in kannen en kruiken was qua opnames. Middenin de Covid-lockdown. Die al met al langer duurde dan de band verwachte. “We hebben alle nummers opgenomen in de Gam studio, gelegen diep in de Belgische Ardennen. Het was een mooie week met lange dagen, maar zeker goede dagen”, blikt de drummer terug. Dat alles daarna wereldwijd anders werd had niemand kunnen vermoeden. “We hebben de extra tijd die we noodgedwongen kregen wel in de plaat gestopt door bijvoorbeeld extra te luisteren. De mix en het masteren heeft hierdoor wel nog een boost gehad. Frank en Gerben hebben daar meer verstand van dan ik en zij hebben zich daar dan ook op toegelegd. Weet vooral dat het niet beter gaat klinken dan dat het nu doet.”

Dream Theater

Met Frank en Gerben bedoelt de slagwerker zijn bandmaten zanger/gitarist Gerben Kievit en bassist Frank Mastenbroek. Met hen begon hij dit avontuur. Het trio wint in 2017 de bandwedstrijd Spectra en een optreden op Klomppop was het logische vervolg en de groep werd ook uitgekozen voor Pop aan Zee en Popsport. De ervaring van de PoZ-coaching en een berg live-shows op (voornamelijk) Zeeuwse podia, ging in de tas en werd in de Ardennen op tafel gekieperd. “De ervaring van het coachingtraject neem je vooral in je achterhoofd mee. Het is wat cliché, maar vooral de tip ‘less is more’ hebben we toegepast door niet te veel ideeën tegelijk in een nummer te stoppen. Doe je dat wel dan word je een soort Dream Theater. Dat is prachtig, maar niet onze stijl”, zegt hij lachend.

“We hebben een onbewuste liefde voor de nineties”

Grunge

Charades heeft op dit album vooral puntige korte nummers gemaakt. Opener ‘Ice Cream’ pakt je direct in en neemt je mee op reis terug in de tijd. Deze Zeeuwen hebben een voorliefde voor rock uit de jaren negentig. Iets wat je ook zeker terughoort in ‘Far Gone’ (beetje Weezer) en ‘Conclusions’, waarin je Whale en Blind Melon kan herkennen. “Die invloeden zijn er in geslopen omdat we alle drie kinderen zijn uit die periode”, lacht Rick. “We hebben een onbewuste liefde voor de nineties, waaronder alles van Nirvana en andere grungebands. Er zit geen slecht nummer tussen eigenlijk.” Het dan ook niet voor niets dat vakblad Oor de band vergelijkt met Dinosaur Jr. en - iets dichter bij huis - Hallo Venray. “Dat zijn referenties om trots op te zijn. Je maakt natuurlijk muziek in eerste instantie muziek voor je zelf, maar ik word toch altijd wel blij als andere mensen het ook mooi vinden wat je maakt.”

Nu de plaat af is kan er gefocust worden op de promotie en het live brengen van de nieuwe nummers. “Er zitten wat mooie dingen aan te komen, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen.” Een release-show komt er in ieder geval niet. De eerste gig na de release staat voorlopig gepland op 29 april. “Een releaseshow zijn we eigenlijk een beetje vergeten te regelen. Daar hadden we pas erg in toen de tijd te kort was om nog iets op poten te zetten. Maar we gaan veel optreden dit jaar dus dat gaan we zeker goedmaken.” De titel van de plaat is eigenlijk een brute knipoog naar de volgers, zo legt hij nog uit: “Hebben ze het wel verdiend? Een nieuwe plaat van ons? Natuurlijk wel. Zonder fans kunnen we dit niet doen. Wij zijn trots en blij en kunnen niet wachten om alles aan iedereen te laten horen.”