Grote muzikale verschillen zaterdag in Bergen op Zoom. Op straat hoempa en polonaise vanwege de neuseltocht, in Gebouw-T metalcore en melodische death metal. Het Noord-Hollandse For I Am King heeft een kleine tour door het land uitgestippeld om de release van hun nieuwe ‘Crown’ te ondersteunen en legt daarom aan in West-Brabant. Wij banen ons een weg door de feestvierders in het centrum om in de knusse popzaal om ver geblazen te worden.

Niet alleen For I Am King weet muzikaal van wanten, ook special guest Another Now geeft flink gas. De metalcore-formatie uit Eindhoven is zeer, zeer urgent. Met een strakke, knalharde show legt de band zijn wil op aan het publiek. De moderne metal zit goed in elkaar en het viertal laat letterlijk en figuurlijk de spierballen zien. Fijne stukken elektronica en mooie grunts die afgewisseld worden met meer melodieuze vocalen. Als er op sommige momenten overgeschakeld wordt naar deathcore is het helemaal ongenadig hard, maar wel erg lekker wat deze Brabanders laten horen. Toch blijft de band de hele set wat afstandelijk en wat klinisch. Frontman Stef Rikken vuurt het publiek wel aan en ‘molenwiekt’ zich een slag in de ronde op het podium, maar de echte vonk wil niet overslaan. En dat is niets ten nadele van dit metalcore-gezalschap. Dat heeft ook te maken met het feit dat For I Am King een haast over sympathieke band is. Wie de band een beetje volgt weet dat Zangeres en boegbeeld Alma Alizadeh een sociaal dier is. Zij zorgt er wel voor dat iedereen in het publiek zich echt thuis voelt bij deze show. En zo wordt met elke show De For I Am King-family een beetje groter. Ook vanavond. Veel fans zien de groep niet voor de eerste keer zo blijkt. Slechts een aantal handen gaan de lucht in op de vraag wie de band nog nooit gezien heeft. Maar iedereen worden even warm welkom geheten. Ook de bezoekers uit Gouda en Leeuwarden. Een klein technisch oponthoud maakt dat de frontdame zich even in het publiek kan begeven om een praatje te maken, met de Zeeuwen in de zaal. Om daar vervolgens te blijven om hoogstpersoonlijk de circelpit in gang te trekken bij ‘This Is A Warning’. Nou een waarschuwing is het, wat een beleving, wat een energie!

De fans zijn er voor de band. De band is er door de fans. Iedereen vanavond weet dat. Daarbij is met zo’n hostes is moeilijk om geen sympathie te krijgen voor deze death metalmachine.
Want boven alles komt het vijftal natuurlijk hun nieuwe plaat ‘Crown’ voorstellen. De nummers van deze nieuwe schijf zijn haast swingend te noemen. Met momenten iets meer metalcore en minder death. Maar zeker niet minder hard of minder technisch. De hele show is strak, enthousiast en oprecht. Alizadeh is misschien klein van stuk, maar ze is groot van stem. Ze grunt en brult haar longen uit het lijf, rent danst en vliegt onophoudelijk het podium op en af en blijft maar gaan. Steeds maar Complimenten uitdelend over hoe tof ze het hier vindt en hoe trots ze is (en terecht) op ‘Crown’. Ondersteund door ‘haar’ heren. Die haar geen seconde uit het oog verliezen. Bij elke move is er even contact bij elke break gaan gezamenlijk de hoofden heen en weer. De band heeft de heren in stemmig zwart en de dame in creme wit gekleed zodat de aandacht nog meer naar haar uitgaat dan voorheen. Single ‘Liars’ is een wereldsong en ook ‘Trojans’ is een heerlijke moderne metalsong. Het grooved en beukt tegelijk. ‘Crown’ is de derde plaat van deze Noord-Hollanders en het bekrachtigt het tienjarig bestaan van de act. De vorige plaat ‘I’ resulteerde in een karrevracht aan shows en festivaloptredens Deze plaat gaat dat ook bewerkstelligen. Want al is dit kleinoot in eigen beheer uitgebracht. Als muziek goed is, vindt het zijn weg wel. En de muziek is goed, net zoals de show en eigenlijk de hele avond. Wie nog vol metalgloed naar buiten loopt valt direct in de polonaise. Een anticlimax. Maar iedereen z’n feestje natuurlijk.