Concert at Sea maakt zich op voor dag twee. De temperaturen zijn weer op tropische hoogtes en het terrein ligt er weer opgeruimd bij. Vandaag ook de dag dat de enigste Britse act op de dam mag spelen; George Ezra.

Dag twee van Concert at Sea wordt op het hoofdpodium afgetrapt door Rolf Sanchez. Met zijn Spaanse klanken en ultra witte glimlach weet de artiest de al opvallend drukke Brouwersdam direct om te toveren in een Spaans tropisch strand. Sanchez heeft zin in de zomer, en heeft naast eigen hits ook veel Spaanse meezingers op het menu staan.

Bente Fokkens, of gewoon Bente, mag daarna de Umoja-stage op met haar dromige popliedjes. Het is voor haar de eerste keer op Concert at Sea, ondanks dat ze toch al een tijd meegaat. Ze zingt over thema’s als angst, paniekaanvallen en grensoverschrijdend gedrag. Best heftige thema’s, maar dat maakt voor het jonge publiek van de charmante Bente niet uit. Ze speelt veel nummers van haar onlangs verschenen debuutalbum Als Ik Met De Wind Kon Dansen plus haar nieuwe single Zolang Dit Liedje Duurt. Ook het duistere Nee Is Nee, het nummer met Maan, wordt door het publiek luidkeels mee geschreeuwd.

Terug naar het hoofdpodium, hier heeft Zeeland zich verzameld voor een local hero: Danny Vera. Hij stond op donderdag ook al op het podium tijdens Cover at Sea, maar nu was het tijd voor zijn eigen show. Vera, uitgedost in een paars pak heeft er duidelijk veel zin in, net als de Brouwersdam. Grootse nummers met bigband, afgewisseld met de droge humor van de Middelburger maken veel los in het publiek. Maar ook nummers als nieuwe single Like it always was en natuurlijk monsterhit Rollercoaster doen het goed. De set wordt afgesloten met L.O.V.E., waarbij over de hele dam 2 vingers de lucht ingaan, en een cover van Jackie Wilson’s Higher and Higher.

Bente

Rolf Sanchez

Danny Vera

Op de Umoja-stage betreedt vervolgens Jungle By Night het podium, ook op zoek naar liefde, aldus presentator Michiel Veenstra. Dit 7-tal speelt instrumentale elektronische jazzy funk-muziek, iets wat in een eerste oogopslag niet voor de hand ligt op een festival als Concert at Sea. Desalniettemin zie je in het publiek veel groepjes mensen de heupen losgooien op de strakke beats van Jungle By Night. Nummer als Hangmat, Stormvogel en In De Steek worden door het Zeeuwse publiek enorm goed ontvangen. De grote klapper blijft Cookies, waar het publiek dan ook energiek op beweegt en op en neer springt.

Vervolgens is het de beurt aan Goldkimono voor zijn portie Concert at Sea-liefde. De door California en Venice Beach geïnspireerde nummers zoals To Tomorrow en Electric Swing sluiten perfect aan bij de Zeeuwse mentaliteit. Zon, zee, strand en alles op je gemak, dat is wat Goldkimono uitstraalt. Laid-back en relaxt. Het blijkt een perfecte match met Concert at Sea, waar de zon langzaam maar zeker richting de zee zakt. Het publiek geniet duidelijk van de tropische klanken.

Dan is het tijd voor de Britse singer songwriter George Ezra, die meteen de toon zet met zijn megahit Anyone For You (Tiger Lily). Het publiek heeft duidelijk staan wachten op Ezra, want nummers als Budapest en Pretty Shining People worden door het hele veld meegezongen. Dat is niet vreemd, want het lijkt alsof de complete inhoud van het festivalterrein zich heeft verzameld rondom de Zeeland-stage om een glimp op te vangen van Ezra. Met afsluiter Shotgun bevestigd Ezra dat híj de echte headliner van de vrijdag van Concert at Sea is, ondanks dat er nog een aantal acts op de timetable staan. Leuk detail: George speelt zijn hele set met een Concert at Sea zonnebril. De liefde is duidelijk wederzijds.

Terwijl de Brouwersdam nog na gonst van George Ezra’s Shotgun betreedt op het Umoja-podium Rowwen Hèze de bühne. De feestvreugde wordt nog even doorgezet. Bier vliegt door de lucht, en het publiek gaat heerlijk tekeer op de vrolijke klanken van de Limburgers.

Maar ook bij de Mainstage wordt het steeds drukker. Als toetje staat DI-RECT namelijk op het punt om het podium te betreden. Speciaal voor Concert at Sea hebben de Hagenezen het 25-koppige Residentie Orkest uitgenodigd. Een logistieke monsterklus, in 1 uur tijd moest de mainstage omgetoverd worden van Ezra’s Alpenweide naar mini-Concertgebouw aan het strand. Zodra de band het podium betreed legt frontman Marcel Veenendaal uit wat we vandaag gaan doen. Klassiekers als Times are Changing en Soldier On worden in een symfonisch jasje gestopt. Het is wel een risico, de show wordt geopend met het dromerige Come Into The World, waar het publiek verdeeld over is. Veel mensen hebben de rock show van vorig jaar nog in hun achterhoofd en missen de energie. Dit duurt echter niet lang, wanneer de band singles Through the Looking Glass, Wild Hearts en Young Ones spelen laten ze zien dat hun rock kant vandaag niet in Den Haag is vergeten zijn. De rock kant van DI-RECT, extra aangedikt door strijkers en blazers, blaast de Brouwersdam dan ook extra omver door het grote contrast in dynamiek.