Zwaar gitaargeweld doet het meestal goed in ’t Beest. Jammer misschien dat Dijkrock in Rilland ook diezelfde avond werd gehouden, want helaas geen volle bak voor deze twee uitstekende bands. Maar degenen die er bij waren hadden een bijzondere avond.

Het drietal muzikanten van RRRAGS stond al langere tijd op de verlanglijst van 't Beest. Een bloedhete show op Roadburn in 2018 maakte ons opmerkzaam. Twee lp's verder was het eindelijk de beurt aan Zeeland om kennis te maken met de band van gitarist Ron van Herpen, drummer/zanger Rob Martin en bassist Rob Zim. Met recht één van Neerlands’ onvervalste en authentieke gitaarhelden is Van Herpen natuurlijk bekend van oa The Devil’s Blood, en Martin was ook al eerder in ‘t Beest te gast met het Antwerpse Bliksem. 

Van Herpen’s geweldige gitaarspel kent zonder meer sterke Hendrix-invloeden, zonder dat hij in imitatie vervalt. Ook het welhaast onvermijdelijke Black Sabbath kon je wel hier en daar terug horen. Liefhebber Robbert noemde nog Cream en James Gang, de oude band van Joe Walsh.

Het drietal bracht loeihard rockende en dan weer uitgesponnen en overweldigende nummers, met drummer/zanger Rob Martin als energieke motor. Voeg daarbij de virtuoze uitbarstingen op de Fender Telecaster en de solide, dragende baslijnen van Rob Zim en je kreeg een woeste, heftige set, met garagerock-achtige energie en Hendrix-achtige virtuositeit. Kon minder dus.

(tekst gaat verder onder de foto)

RRRags

Het vierkoppige spacerockmonster Temple Fang heeft in korte tijd een behoorlijke live-reputatie opgebouwd. Met slechts één in eigen beheer uitgebrachte liveplaat ‘Live at Merlyn’ op zak, liet de band al een verzengend visitekaartje achter op festivals als Roadburn, Sonic Whip en Desertfest.

Vorig jaar, middenin de lockdowns bracht de band het half live/half studio-album Fang Temple uit, waarmee de zegetocht langs de zalen hopelijk snel voortgezet kan worden. Vergelijkingen met The Grateful Dead, Motorpsycho en andere grote namen vallen. ‘Heavy yet elegant, ecstatically rocking and intensely psychedelic, Temple Fang is an ever changing beast that rarely stays in one place for very long, never rehashing old material but always focussing on exploring and developing fresh stuff’, luidt een omschrijving.

In ’t Beest kregen de liefhebbers wat ze mochten verwachten. Met zanger-bassist Dennis Duijnhouwer en zanger-gitarist Jevin de Groot in de hoofdrollen bracht Temple Fang wijds uitgesponnen verrassend melodieuze muziek, met heftige erupties en volop vervreemdende geluidseffecten. Gitarist Ivy van der Veer en drummer Jasper van den Broeke kleurden het geheel verder in. Het zaalgeluid was overigens erg hard, tegen de pijngrens aan, maar wel uitstekend gemixed.

(tekst gaat verder onder de foto)

Temple Fang

Kortom, een mooi avondje virtuoos en heavy gitaarlawaai, vooral voor de liefhebbers van het zwaardere, maar niet-doorsnee werk. De bands hadden meer publiek verdiend, maar degenen die erbij waren konden genieten. Diezelfde zaterdagavond was het ook weer Dijkrock in Rilland, dus een deel van de liefhebbers was wellicht daar te vinden. Anderzijds, het was daar allemaal coverbands en tributes wat de klok sloeg, dus iets heel anders.