De Zeeuwse/Amerikaanse rapper Young Villian komt met zijn eerste ep. We kennen hem van verschillende succesvolle singles zoals ‘Life’ en ‘Dreams’, waarin hij zijn veelzijdigheid al liet zien. Hij won in 2018 de eerste prijs voor Beste Rapartiest én Beste Act van Stand Out. Ook stond hij dat jaar in de finale van Most Wanted. Daarnaast was de rapper vorig jaar geselecteerd voor het Popaanzee gold traject. Het gaat hem in die zin voor de wind. Maar Young Villian is hongerig en klaar om zijn plek in de hiphop scene te claimen. Daarom nu de ep met passende titel ‘Voracious’.

Je hoeft zijn muziek nog niet eens geluisterd te hebben om te snappen dat Young Villian veel ambitie heeft. De titel van de ep zegt genoeg; de rapper is naar eigen zeggen ‘starving’ en klaar voor de volgende stap in zijn muzikale carrière. Het artwork van de ep doet er nog een schepje bovenop. We zien verschillende (grote) labels als ingrediënten voor de ‘big ass american burger’ die de rapper verorbert.

Als inspiratiebronnen noemt hij Tupac, Snoop Dogg en vooral de west-coast nineties rap. Niet zonder reden: Young Vilian groeide op in Phoenix (Arizona), en rapt al vanaf zijn vroege jeugd. Het leven is voor de rapper niet altijd even makkelijk geweest. “Mijn broer voedde mij op. Het was echt hard-knock life. Op Voracious ga je die boze kant terug horen, de straat die ik achter heb gelaten. Je gaat het gewoon horen en je gaat het voelen. Je kan een track maken die Hungry heet of iets, maar als je het niet overbrengt dan voelen mensen het niet: ‘Express yourself’!”.

En daar gaat het de rapper om; het uiten van alles wat er in hem om gaat. De ep zal zes nummers bevatten. Eigenlijk vijf nummers en een bonustrack. We hebben al een voorproefje mogen horen met de single ‘Fraud bwoyy’, de bonustrack van de ep. Voorzien van een professionele videoclip zien en horen we inderdaad een Young Villian recht voor z’n raap en keihard. De reacties op diverse social media-kanalen en YouTube zijn unaniem. Reacties als ‘dope’, ‘great song’ en ‘love it’, en vele likes komen voorbij.

Waar hij in het verleden meerdere samenwerkingen aanging, wordt het op Voracious Young Villian alleen. “Het is geen ‘Dreams’ met Rose Leigh. Het is een hele andere kant van mij, echt hiphop voor de hiphop community”. Om het gevarieerd te houden heeft de rapper gekozen voor verschillende producers. De Zeeuwse bijdrage is van Souburgse producer DON-P. Hij nam twee tracks van de EP voor zijn rekening. “Goede producer die jongen. Hij heeft het zo goed als gemaakt in Amerika, contracten en alles. Daar werk ik vaker mee”, aldus Young Villian.

Het gesprek met Young Villian is inspirerend. De passie spat ervan af en wanneer hij praat over hiphop en de ep schitteren zijn ogen. Waar hij in zijn raps geen blad voor de mond neemt, is hij tijdens het interview bedachtzaam, beleefd en zelfs bescheiden. Interviews vindt hij soms wat ongemakkelijk. Hij laat liever de muziek voor zich spreken: “I can express myself on stage and on paper”. Daarom heeft hij een sterk management naast zich in de hoedanigheid van Hamed Jaffari. Samen dromen ze en zetten ze deze dromen om in doelen. Hamed regelt, plant en houdt zich met allerlei zaken bezig zodat Young Villian zich kan focussen op de muziek en het artiest zijn.

Op de vraag wat dan zijn dromen zijn antwoordt hij: “Ik leef eigenlijk al mijn droom, want ik doe wat ik het liefste doe en dat is muziek maken. Daarnaast zou ik willen leven van de muziek en een gevestigde naam willen worden binnen de hiphop scene”. Op de vraag of hij denk dat dat gaat lukken met deze ep is hij resoluut: “Met deze ep zeker wel, ik hoor het van mensen om me heen ze zeggen: “the Dutch rap-game is not ready for this. So I’m here to take over”.

Ondanks het welbekende corona-verhaal zijn de rapper en zijn management druk bezig met het uitzetten van lijntjes en het vergroten van hun netwerk. Young Villian: “We blijven niet alleen in Zeeland, ook daarbuiten zijn we al met dingen bezig: Rotterdam, Den Haag, the UK en zelfs Amerika”. De geplande release show voor 23 januari met special guests laat nog even op zich wachten maar komt er zeker wel, zodra het weer kan en mag.

‘Voracious’ komt 22 januari uit op alle bekende streaming diensten.