‘s Lands excentriekste troubadour Lucky Fonz III heeft een nieuw album uit: ‘Multimens’. Een album dat tot nu toe het best zijn persoonlijkheid overbrengt: van hyperactief naar ingetogen en van tekstuele genialiteit naar domme pret. De albumtour brengt hem ook naar De Spot in Middelburg.

Bovenste Knoopje Open laat zien dat ze enorme sprongen hebben gemaakt. De frontmannen Sjoerd van Capelleveen en Job Kühlkamp maken met Marcel Kouwenhoven op viool en saxofoon Nederlandstalige kleinkunst. De frontmannen behandelen elk een ander thema in eenzelfde nummer, de één liefdevol, de ander bijna neergeslagen. Die wisselwerking met gevoel voor humor en taal maakt Bovenste Knoopje Open een frisse wind in de Nederlandstalige scene. De mannen zijn sinds hun laatste bezoek aan Zeeland drie jaar langer op aarde en die extra ervaring hoor je terug in de teksten die steeds beter worden.

Lucky Fonz III komt als een jongetje op de eerste schooldag al rennend met zijn armen in de lucht het podium op. Hij laat al grappend het gesprek naadloos over lopen in zijn nummers. Het nieuwe werk laat Lucky Fonz III van zijn donkerste kan zien, maar ook zijn jeugdigste. Het komt in hem naar boven als hij met zijn publiek praat. Altijd met een enorme grijns op het gezicht en van enthousiasme over zijn eigen woorden struikelend, vraagt hij het publiek mee te zingen en te fluiten terwijl hij vervolgens de deprimerendste teksten weet voor te dragen. ‘De Mossel’ is daar zo’n voorbeeld van, waarop gezongen wordt dat hij niet kan wachten om in zijn graf te gaan liggen. Onder die droefenis schuilt altijd weer zijn typische humor om zijn lichte kant te laten zien.

De multi-instrumentalist Lucky Fonz III is op het podium een ras-entertainer. Elke slag op de gitaar komt uit zijn tenen. Om kracht bij zijn teksten te zetten schreeuwt hij het uit op de momenten dat hij eerst zo fluisterstil was en hij is ook nog een meesterpianist. Aan het einde van de set haalt hij met de grootste grijns op zijn gezicht een drumcomputer tevoorschijn om happy hardcore-nummer ‘909’ door de Spot te knallen. Stom genoeg werkt het nog ook. Dat heen en weer schieten van meezingers, van ballades naar happy hardcore, is wat Lucky Fonz III zo uniek maakt. De oprechtheid, het ontbreken van simpele kunstjes die elke avond terugkeren, en het persoonlijk contact met het publiek, maken wat een optreden van Lucky Fonz III doet aanvoelen alsof hij bij je op bezoek komt.