De T-strijd is na vanavond gestreden. Na vier voorrondes en een halve finale in de week voor Carnaval is de line-up voor vanavond compleet: Charades, Davilex Panda, Moonbeast, PsySo en SHOW ME WHAT U GOT!. Maar wie gaat er vanavond met de winst vandoor?

Voordat de meest gestelde vraag na vanavond wordt beantwoord, start PsySo (winnaar halve finale) de strijd. Met hun psychedelische rocksound uit de jaren van weleer geeft de band een stevige opener. In vergelijking met hun vorige optreden speelt PsySo strakker, is de band meer gefocust en blijft het geheel rechtop staan in de strijd. Maar of PsySo goed genoeg is?

De toon is in ieder geval gezet. De tweede finalist is Moonbeast, uit het ‘verre’ Antwerpen. Na een wijziging van bandnaam (voorheen Lighthousing) en stijl is Moonbeast klaar om deze klus te gaan klaren. De voorronde werd met volle overtuiging gewonnen en nu is het zaak om ook deze te winnen. Het venijn van deze set zit in de staart van het optreden. Tijdens het laatste nummer zwaait het geheel open en dringt zich bij je binnen, totdat het je raakt en je verbluft achterblijft zodra het zaaldoek zich weer sluit. Het zogenoemde wow-effect heeft toegeslagen.

Davilex Panda is de derde band van de avond en won de tweede voorronde. Frappant is dat dit  pas hun tweede optreden ooit is. Met een talentenjacht als deze ligt het niveau net wat hoger dan bij andere regionale bandcompetities. Davilex Panda heeft plezier in het spelen, de drummer speelt wat houterig maar weet met wat kleine schoonheidsfoutjes de boel stevig in het gareel te houden. De leadzangeres moest van ver komen (uit Portugal), al is deze reis zeker niet voor niets geweest. De dame vertolkt haar teksten beeldend en kracht.

Gitarist/zanger/drummer Jannes van Kaam heeft al diverse muzikale projecten op zijn naam staan zoals FFOOSS, Duke John en Bongloard. Vanavond staat hij op de planken onder de noemer SHOW ME WHAT U GOT!. Fuzzrock’n tot het eind der muzikale einden. Het is vuig, smerig, heeft iets weg van De Staat en Millionaire. Maar waarom staat deze band precies in de finale? Het totaalplaatje maakt het af. Weet dat er met elk project van Van Kaam een muzikaal hoogtepunt wordt gecreëerd. Een echte winnaar van de avond is het niet, als men kijkt naar de andere acts al lijkt het talent van Van Kaam en de andere bandleden onuitputtelijk.

Last but not least de heren van Charades. Met organiseren van en optreden bij hun eigen festival Onderwater nog in de benen, mag de band de avond afsluiten. Charades geeft wederom alles met ‘spring-je-rot-in-de-rondte’ routines, scherpe zang en meer van dat leuks. Maar of het genoeg is om de winst te pakken? Wat ook ter discussie staat, is het spelen van de verplichte cover in de voorronde tijdens de finale. Een aantal bands doen dit wel en andere juist niet. Twintig minuten speeltijd is kort en als er dan ook nog een cover van vier a vijf minuten in zit, is dat zonde van de finale-speeltijd.

Na een lang juryberaad is daar de uiteindelijke uitslag met bijbehorende prijzen. Het juryberaad werd omschreven als een flinke discussie, maar uiteindelijk wel met een gelijkgestemde winnaar. De publieksprijs mag PsySo in ontvangst nemen. De uiteindelijke juryprijs-winnaar is de Belgische band Moonbeast en die zien wij graag terug in Gebouw-T voor een frisse set aan nummers. 

Moonbeast

PsySo

Moonbeast

Davilex Panda

SHOW ME WHAT U GOT!

Charades