Vandaag vieren we de vrijheid met veel muziek. Zeven podia en vele acts in en rond de Vlissingse binnenstad. Wij zijn erbij en genieten van onder anderen Bazzookas, Pop Aan Zee, Knarsetand, The Kik en Broederliefde.

Het programma biedt voor ieder wat wils. Van rock/pop bandjes, blues, ska, dubstep tot dikke beats bij het Liberty Dance-podium. Wij pikten een aantal acts eruit. 

The Kik


De band uit Rotterdam, Veenendaal en Tilburg en omstreken mag vandaag het Bevrijdingsfestival openen op het hoofdpodium. In een uur tijd weet de band het publiek in te pakken van begin tot eind. Het hele oeuvre met bekende hits komt in een mum van tijd voorbij, al hebben ze tijdens hun theatertour ook gewerkt aan nieuw werk, zoals ‘Gentlemen’, over zanger Dave von Raven zelf, en hoe hij zich voordoet. Uiteraard met een vette knipoog en klinkende Kik-sound. De Tarantino-scene mag niet ontbreken, net als de kekke danspasjes, wat het geheel compleet maakt. Tussendoor gaat de band nog op zoek naar hun Simone en Cupido. Ook verwoorden ze een dag als vandaag met ‘Een Mooie Dag’, afkomstig van het album ‘Stad en Land’. Een prima opener voor het Bevrijdingsfestival.

Joris van Moort

Bazzookas

Het is bijna vijf uur ’s middags, als het vijfvoorvijf-moment wordt gestart. op dat moment zijn alle bevrijdingsfestivals met elkaar verbonden. Na confetti en grote wereldbollen die stuiterend over het publiek gaan, is het tijd voor de Bazzookas. Want zo stellen ze, er is geen feest, als de Bazzookas niet zijn geweest. En of ze een feest maken. Zanger Bazz Barnasconi is de ceremoniemeester van het geheel, en brengt de menigte in beweging. Van links, naar rechts, van op tot neer. Skanken tot je erbij neervalt. Vooraan staan twee jonge dames, fans van het eerste uur, die al glunderend de charmes van Barnasconi omarmen. Hij bespeelt het publiek, jut ze op en laat vooral de menigte tot de band behoren. De trompettist van het gezelschap duikt ook het publiek in, en de gitarist gaat al crowdsurfend over de menigte heen. De hele band tovert bij iedereen een lach op hun gezicht met hun ska-muziek en klinkende Nederlandstalige teksten. En die feestgarantie? Ja, die is gegarandeerd.

Joris van Moort

Mozes and the Firstborn

Aan de andere kant van het Bellamypark bevindt zich het SENA Performers Stage, afgekort het SENA podium, waar het talent van nu en grootheden van morgen staan geprogrammeerd, waaronder Mozes and the Firstborn. De garagerockband uit Eindhoven heeft al vele podia in Europa en daarbuiten plat gespeeld, mocht mee op tour met Unknown Mortal Orchestra, en deed festivals als Lowlands, Best Kept Secret en showcase-festival SWSX in Austin, Amerika, aan. Vanavond in Vlissingen dus. De zanger lijkt wat afwezig in zijn doen en laten. Het lijkt erop alsof hij speelt voor een ‘moetje’. De drummer daarentegen slaat er als een gek op los en zijn haren deinen in de rondte. Een schril contrast, maar dat maakt het ook wel weer apart. Heeft het effect op hun muziek? Nee, het is strak, niet binnen de lijntjes en gaat vooral door waar reguliere pop/rockbandjes stoppen.

Joris van Moort

Broederliefde

Eén van de hoofdacts vandaag is Broederliefde. De vier heren uit Spangen zijn een jaar later dan gepland naar Vlissingen afgereisd om er een flink feest van te maken. Vorig jaar werd de act geannuleerd en werd de titel Ambassadeur voor de Vrijheid afgenomen. In een filmpje werden destijds antisemitische leuzen geroepen. Het Comité 4 en 5 mei vond dat niet gepast. Nu, een jaar later weten ze hopelijk beter. Voornamelijk jonge bezoekers (tieners en kinderen) zijn naar het hoofdpodium gerend en stonden ruim een uur te wachten om hun act te kunnen zien. Naast hun hitjes als ‘Jungle’ en ‘Officieel’ wordt hun show opgeleukt met confetti, vuur en CO2-shooters. Frappant is hoe alle jonge bezoekers na het optreden meteen rechtsomkeer maken en terug lopen naar het Liberty Dance-podium. 

Joris van Moort & Pamela Timmers

Shary-An Nivillac

Ondertussen staat Shary-An Nivillac klaar om haar set af te trappen bij het SENA podium. Een geheugensteuntje; Shary-An deed mee aan het eerste seizoen van The Voice Of Holland in 2010. Ze won destijds het programma niet, maar is sindsdien wel actief in de muziekwereld. Het optreden vanmiddag is net als het zonnetje. De zangeres straalt, heeft veel energie en danst over het podium. Zij en haar bandleden hebben er duidelijk zin in, alleen het publiek moet nog even wennen aan deze energieke dame met een stem met rauw randje. Haar hits van toen lijken ook wat weggezakt bij menig bezoeker, maar het publiek doet en zingt naarmate het optreden vordert aardig mee met de popliedjes. Echt heel indrukwekkend is het niet, al doet ze samen met haar band nog zo haar best.

Joris van Moort

Knarsetand

Uit de as herrezen. Knarsetand hield er even mee op in 2015 na een laatste show in ‘t Beest tijdens Funfest. Diverse bandleden hielden ermee op, maar Knarsetand mastermind Martijn Holtslag gooide vervolgens het hele roer om. Na twee jaar radiostilte beginnen er links en recht singles te droppen. De gypsy, latin en ska zijn verdwenen en de drum and bass begint steeds meer naar de voorgrond te schuiven. Knarsetand is niet meer de vrolijke zomerse band, maar een donker drum and bass, rock en elektronisch monster. De mensen voor de Sena stage ontvangen het met open armen. Knarsetand bouwt langzaam op met rustigere nummers waaronder de nieuwe single ‘Draggin Me Deeper’. De onrust op het podium wordt steeds groter wanneer ‘Fuck Up’ wordt ingezet. De agressieve en bloedpompende baslijn en dito teksten zorgen ervoor dat de bom valt in het publiek. Er wordt geskankt, gedanst en gemosht. De oorlogsgrond waarop het publiek zich bevindt is puur en alleen grind waardoor er letterlijk stof wordt gehapt. Knarsetand vindt zichzelf opnieuw uit, aan het eind van de zomer zal de nieuwe plaat worden uitgebracht, én er wordt gehint naar een optreden in de buurt. Knarsetand is terug en dat heeft men gevoeld. Welkom terug!

Dennis de Waard

Pop Aan Zee

Op het grootste gratis festival uit de regio kan lokaal talent uiteraard niet ontbreken. Op het Zeeland Podium, wat mooi gelegen ligt tussen de hoofdpodia op het Bellamypark en het Liberty Dance Stage in de Spuikom, spelen vanaf een uurtje of drie de acts van Pop Aan Zee.

Zero One Eighteen mag aftrappen met hun hiphopfeestje vol trap en dance invloeden. Vorige week releasten zij hun mixtape ‘The End of the Beginning’, die ze vol energie afspelen. Ze leggen een goede, gevarieerde set neer.  Dat Fedde Le Grand net klaar is bij het Liberty Dance Stage, zal zeker meehelpen, maar er blijft terecht een groot publiek hangen. Hierna is het de beurt aan ‘de ondertussen Zeeuwse legende’ Bas de Meijer met zijn BDM Live Experience. Zoals we gewend zijn, legt hij zijn Eminem-achtige raps vol positiviteit over het publiek. De live band is een leuke twist en zorgt ervoor dat de hiphop lekker muzikaal is en de aandacht vast blijft houden. Dit is BDM op zijn best. Als derde mag Charades het podium betreden. De band zette afgelopen jaar grote stappen, tekende bij White Russian Records en is behoorlijk succesvol om het post-punk genre in de regio weer wat leven in te blazen. De band brengt sterk nieuw materiaal, en ondanks wat technische problemen waarbij de gitaar regelmatig wegvalt, geven ze hun visitekaartje weer af.
Last but not least is The Brightt aan de beurt. De band oogt een stuk rustiger dan bij hun ep release een maand geleden en speelt ook vele malen beter. Het publiek geniet zichtbaar van de dansbare seventies rock en een enkeling durft zelfs een dansje te wagen.

Nadat The Brightt heeft afgesloten, wordt het podium omgebouwd voor De Zeeuwse Belofte. Het talent heeft van zich laten horen. Het publiek was groter dan voorgaande edities en dat is terecht gezien de kwaliteiten van de vier bands.

Loek van der Linde

Bas de Meijer

Charades

Foto's Fedde Le Grand

Fedde Le Grand

Fedde Le Grand

Meer 3voor12 Zeeland