De 24e editie van Muziekfestival Hrieps, met als motto ‘Storm in de tent’ in Grijpskerke zit er weer op. Met 52 acts verdeeld over zeven podia viel er heel wat te bewonderen door de bijna zesduizend bezoekers.

Muziekfestival Hrieps kent ook dit jaar weer een line-up met voor ieder wat wils. Bij binnenkomst komt het publiek in de langste tent, toepasselijk de tent van café Die Lange. Aan het einde van de tent staat het podium waar singer-songwriter Peetman, Dave Caljouw en SMOUT hun kunsten mogen vertonen. Later op de dag en in de avond mogen de feest-dj’s aan de slag voor een kolkende mensenmassa. Een mensenmassa? Jazeker. In de late uurtjes is het dringen geblazen om een glimp op te vangen van de Snollebollekes, de ABBA Tribute of feest-dj Willem. Buiten is het gedurende dag fris te noemen, maar binnen is het gezellig en de warmte straalt van iedereen af.  

Peetman

Wie na binnenkomst linksaf slaat, belandt in het gedeelte met de rock- en de rockabilly-tent. In de rockabilly-tent, die het verst afgelegen ligt op het terrein, kunnen liefhebbers hun hart ophalen met muziek van onder anderen de Juke Joints en Wild May West. De Juke Joints spelen even straks als altijd en laten geen steekje vallen. Wild May West speelt als één na laatste act in die tent, voordat de tent sluit. De frontvrouw weet samen met de band de aanwezigen te vermaken met covers uit het rock-‘n-roll genre. De rockabilly-tent trekt vooral een wat ouder, maar gedreven publiek.

Zin in een potje metal of toe aan het stevige rockwerk? De rocktent bestaat uit twee podia, waar Fleddy Melculy, The Unforgiven, Dutch Balls, Scallywags en Stahlzeit staan te rocken. Dutch Balls krijgt een half uurtje de tijd om het beste uit hun huidige bezetting te halen. De door hun aangevoerde Wall of Death oogt op volle kracht, maar loopt rustig af zonder kneuzingen of bloedingen. De pirate-metal zelf verloopt alles behalve rustig, maar knalt lekker door de rocktent. Afsluiter van de rocktent is de Duitse Rammstein tribute Stahlzeit. Een wervelende show vol met confetti, CO2-kanonnen, vuurwerk, attributen, vuurspuwende muzikanten en alle Rammstein-klassiekers. Een waanzinnige show die bijna de échte Rammstein doet evenaren. Een waardige afsluiter.

Stahlzeit

Stahlzeit

Podium Z op HRIEPS 2018

Ook stond één van de podia Op Hrieps volledig in het teken van de rock-voorronde van Podium Z. Er waren maar liefst zeven deelnemers: Civilin, Dispelled, Geen Dienst, Risky Roads, Potential Wonder, Stockholm Syndrome en Brontyde. Na een zes uur durende wedstrijd kwamen Stockholm Syndrome en Brontyde als nummers één en twee uit de bus. Zij mogen op 10 juni meedingen naar de eerste prijs bij de finale van Podium Z op strandpaviljoen Noordduine bij Domburg.

Stockholm Syndrome

Risky Roads

Geen Dienst

Aan de andere kant van het terrein staan de twee hoofdtenten met mee-lal-garantie en dialect-bands. Bij Podium-Z staat de dialectband Geen Dienst in de startblokken, die in ons Zeeuwse dialect nummers vertolken met zelfgeschreven teksten op de melodieën van andere rockbands. En die teksten gaan over de TT Assen, bier drinken en over alledaagse dingen uit het leven van een Zeeuw. Ze winnen de Podium-Z voorronde niet, maar de originaliteitsprijs is bij deze aan hen uitgereikt. Op het hoofdpodium staan de heren van Mooi Wark, Bökkers, en natuurlijk de afsluiter van de avond; Surrender! Het Limburgse Rowwen Heze is dit jaar voor het eerst op Hrieps, en dat pakt even goed uit. Het bier vliegt vrolijk in de rondte als ‘Bestel Mar’ wordt ingezet.

Er blijven weinig acts op de affiche over die geen covers spelen, of wat geen tribute act is. Het Zeeuwse Woodworks geeft er een akoestische draai aan, en The Wetnecks dopen covers in een country / americana jasje. Mash-up sensatie The Dirty Daddies weten diverse covers in een ander jasje te steken en rijgen er in vijf minuten zeven liedjes aan elkaar inclusief een ferme show vol confetti, CO2-kanonnen en vuurwerk.

Hrieps is niet afgelopen als Surrender niet is geweest. Net als eerder dit jaar in poppodium ’t Beest maken de heren rondom Johan van de Swaluw een heel feest met zowel de ware klassiekers als de nieuwe hits. Voor het Hrieps-publiek is dat laatste nog even wennen, maar met een goudgele-rakker in de hand valt alles in goede handen en lalt iedereen lekker mee.

Hrieps laat ook deze editie zien dat ze naast de steevast terugkomende acts ook een vernieuwende drive weten te geven aan het programma en het festival. Op naar de jubileumeditie van 11 mei 2019, uiteraard in Grijpskerke. 

The Dirty Daddies

Surrender

The Wetnecks

Meer 3voor12 Zeeland