Twee singer-songwriters staan vanavond op het programma. In poppodium De Spot is een seated-setting gecreëerd en de verwachtingen liggen hoog. Gaan deze twee singer-songwriters aan de verwachtingen voldoen?

De Spot heeft voor dit weekeinde gekozen voor singer-songwriters. Donderdagavond was Ciara Sidine te gast en vanavond brengen Brendan James en Tom McRae een bezoek aan het poppodium. Op het eerste gezicht oogt het een rustige avond te worden. De zaal is ingericht voor een seated-show, waarbij bezoekers zittend de avond doorbrengen.

Het is half negen stipt als de lichten doven en Brendan James het podium betreedt. Brendan James, afkomstig uit Montana USA, brengt gevoelige nummers met daarin een sterke boodschap verwerkt en begeleidt zichzelf door een prima uitgevoerd pianospel. De zang en zijn humor maakt het geheel af. Wie de albumtracks kent, krijgt vanavond de uitgeklede versies te horen. Geen drums, gitaarpartijen of andere tierelantijntjes, alleen zijn pianospel. De lichtman van deze avond heeft nog wat moeite om de juiste knoppen te vinden, als een aantal keren het licht compleet uit gaat. Als hij aan het publiek vraagt waar ze vandaan komen, blijkt het een gezelschap van allerlei nationaliteiten vanuit de hele wereld te zijn die vanavond het concert komen bezoeken.

Tom McRae is geen bekende in ’t Zeeuwse. Acht jaar geleden deed hij samen met band podium De Piek in Vlissingen aan. Vanavond speelt hij zijn show solo, zonder band, maar met gitaar en een piano. De Britse zanger weet ook solo het publiek te boeien tijdens het hele concert. Geen moment lijkt verveeld. McRae wisselt zijn set af. Hij start op akoestische gitaar, gevolgd door het stevigere werk op een elektrische gitaar, neemt later het loopstation in gebruik en tussendoor neemt hij ook nog plaats achter de piano. Een scheutje Britse humor tussendoor en het is compleet. Ook in zijn set is het contrast merkbaar tussen zijn albumtracks en zijn uitgeklede versies live. Helemaal ‘naakt’ gaat hij als McRae het podium verlaat en voor het podium onversterkt een nummer ten gehore brengt. Tot slot nog twee verzoeknummers, om er met een climax uit te gaan. En die verwachtingen? Die hebben ze samen meer dan waargemaakt. Tom McRae en Brendan James touren komende week nog door heel Nederland met hun show.

Tom McRae

Brendan James

Meer 3voor12 Zeeland