​​​​​​​Na een tijd van stilte komt er goed nieuws uit de richting van Sjoerd van Kampen, aka. Bäsn: er is een nieuwe ep getiteld ‘Mistakes’, en die komt uit in april. We kijken zowel terug als vooruit en praten over het proces dat de nieuwe ep doorging.

 

Toen we Bäsn drie jaar geleden spraken stonden Sjoerd van Kampen en Johan Marsman op het punt om hun ep ‘Shadows’ te releasen. Grootse plannen hadden ze, er werd zelfs al gepraat over de Popronde. Kort na de release van de ep kondigde Marsman zijn vertrek aan bij Bäsn, van Kampen ging door. Bäsn kende daarna nog wat andere, kleinere releases, ‘At the 103’, de compilatie ‘Songs About Love, Hate & Cheesburgers’ In die periode ruilde Bäsn Middelburg in voor Rotterdam, schopte het zelfs tot de finale van de Grote Prijs van Rotterdam, maar daarna werd het stil. Na de aankondiging van ‘Mistakes’, zochten we Sjoerd op in zijn oude stadje Middelburg.

Bäsn historie

2014 - oprichting, eerste shows
2015 - release ‘Shadows’, vertrek Johan Marsman
2016 - release ‘At the 103’ en ‘Songs about Love, Hate & Cheeseburgers’
2016 - finaleplaats Grote Prijs Rotterdam
2018 - release ‘Mistakes’

Bäsn

Na de Grote Prijs van Rotterdam

Kort na de finale van de Grote Prijs van Rotterdam trok Van Kampen zich terug. “Het ging niet helemaal goed met me, door depressie en een huis met slechte huisgenoten zat het me tegen waardoor ik geen muziek kon maken.” Na een verhuizing en therapie begon het langzaam weer te kriebelen. Van Kampen bouwde in zijn nieuwe appartementje zijn eigen studio met synths, microfoon, laptop en gitaren, en niet lang daarna was er een nieuw Bäsn-project geboren; de short songs.

Wat valt op? De donkere synth-heavy nummers van ‘Shadows’ maken plaats voor meer kleur. De zware thematiek is eraf, en er klinkt zelfs optimisme in de muziek.  “Ik was een beetje klaar met die muziek, ik wilde gewoon vrolijke muziek gaan maken. De manier om alles zo ‘do it yourself te doen en alles zo uit te brengen werkte fijn voor me. Ik kreeg goede responses van vrienden, en zo werd ik ook minder streng voor mezelf. Ik kon soms zo streng zijn voor mezelf op nummers, ik ben soms echt een perfectionist, maar nu leer ik dat het oké is om fouten te maken. Vandaar dat de ep ‘Mistakes’ heet.”

‘Mistakes’

Sommige tracks op de ep zijn al eerder verschenen tijdens het short songs-project. Sjoerd schreef alles zelf, nam alles zelf op en produceerde de ep. Soms met hulp van vrienden, maar grotendeels is alles op de ep selfmade. Hoe dat naar het podium vertaalt? “Ik ga bij de ep release in mijn eentje optreden, maar er is ook een plan om misschien voor de optredens een band te vormen.” Voor de release is Sjoerd nog wel zenuwachtig, in het achterhoofd houdt hij de allereerste Bäsn-show in het achterhoofd (de Spot, 2014) waarin hij van de zenuwen een bloedneus kreeg. “Ik heb nog wel een beetje podiumangst, ik heb al zeker een jaar niet meer opgetreden en nu moet ik met nieuw materiaal de planken op, dat is superspannend. Gelukkig doe ik de ep release bij Kopi Soesoe in Rotterdam. Dat zijn hele lieve mensen die ik al een tijdje ken en waar ik me prettig bij voel.” Daarna gaat Sjoerd op zoek naar optredens in de buurt van Rotterdam. En of dat nu voorprogramma’s zijn, koffietentjes of grotere podia, dat maakt hem niet uit. Als hij maar kan spelen.

‘No Money’

Kort voor de ep release is de eerste track vrijgegeven: ‘No Money’. Een lofi-synthpopnummer over het hebben van, je raadt het niet, geen geld. Er klinkt optimisme in de vocalen, de synth die er na het tweede refrein bijkomt draagt daar enorm aan bij. Tekstueel past het erg bij de ‘Mistakes’ thematiek en instrumentaal geeft het weer dat Sjoerd die ‘Mistakes’ durft te maken. De depressie is grotendeels afgeweerd, de kleur is toegetreden in het universum van Bäsn.

‘Mistakes’ wordt heel toepasselijk op vrijdag de 13e april uitgebracht. De release is in Kopi Soesoe in Rotterdam. De entree is gratis.