Pinguin Radio organiseert jaarlijks zijn eigen festival in Paradiso Amsterdam. Na een inschrijfronde en een stemronde mochten uiteindelijk dertig van de zestig inschrijvingen optreden in de magische poptempel in onze hoofdstad. Aan het eind van deze muzikale dag maken de bands ook nog eens kans op studiotijd in de Red Bull Studio’s. De Zeeuwse bands Altobelli, De Hobbyisten, Charades en het voor de helft Bergse FFOOSS mochten optreden tijdens deze dag. 3voor12 Zeeland ging met de heren van Charades mee op pad naar Paradiso in Amsterdam om het avontuur mee te maken.

Zondagochtend, negen uur stipt. Een stevige wind waait over het Schouwse platteland als de reis met Charades richting het Amsterdamse van start gaat. Na enkele tussenstops rijden we tegen elf uur de hoofdstad binnen en naderen we de eindbestemming voor vandaag. Het immense pand verschuilt zich achter een waterig zonnetje, al weet de band snel zijn weg te vinden.

Er is tijd genoeg om de spullen naar boven te sjouwen, te soundchecken, en te kijken bij de andere zalen van Paradiso, voordat Charades zelf hun twintig minuten tellende show mag spelen in de Boven Zaal. Tussendoor nemen de heren nog even tijd om richting het Leidseplein te lopen tussen de massa aan toeristen.  Wat Charades te zeggen heeft over het aankomende optreden vat Rick samen: “Het is wel f*cking Paradiso waar je mag spelen. Dat is niet niks.”

Half twee ’s middags. De deuren van de poptempel openen voor het publiek en de eerste bezoekers weten hun weg te vinden richting de kelder, waar De Hobbyisten starten, of gaan richting de Boven Zaal. De laatste checks zijn gedaan als Charades om tien over twee het startsein krijgt. De mannen vlammen. Het is alles of niets vandaag, want spelen in zo’n zaal als Paradiso is weer een stap in de juiste richting. Jammer is dat het geluid te wensen over laat. Er valt een rare piep te horen die blijft aanhouden gedurende het optreden. Desalniettemin is het een geslaagd optreden voor zeventig man publiek. Missie geslaagd.

Charades

Charades

Even kijken bij de rest. Met dertig bands is het puzzelen om van elk wat mee te kunnen pakken. De Hobbyisten opent de dag in de Beneden Zaal. de band doet, net als tijdens de ep-release in De Piek, zijn ding. De flow zit er goed in. Later op de middag speelt het duo FFOOSS met de uit Bergen op Zoom afkomstige Jannes van Kaam achter de drumkit en 45ACIDBABIES-zangeres Sophia de Geus. Twintig minuten zijn erg kort, maar Van Kaam weet wat hij ermee moet doen: Houthakken eerste klas op de drums. In de Grote Zaal beleeft het Zeeuws-Vlaamse Altobelli een droom die uitkomt. Al glunderend de zaal in kijkend spelen de heren en dame de korte set. Maar oh, wat staan er daar een aantal flink te genieten.

De Hobbyisten

FFOOSS

Altobelli

Het einde van de dag nadert als, wederom via een stemronde, de einduitslag bekend wordt gemaakt. Altobelli pakt de achtste plek en Charades eindigt op de vijftiende plaats. De winst gaat naar de band Sorry John. Tijd om de koffers, bekkens, gitaren en curiosa te pakken en de wagens in te laden. Het avontuur ‘30x20 minuten Paradiso’ zit erop. Onderweg naar huis worden nog wat toekomstplannen besproken, maar daarover later dit voorjaar meer. Charades kan terugkijken op een goede dag en is een ervaring rijker.

Altobelli

FFOOSS

Meer 3voor12 Zeeland