Sinds eind februari de langverwachte opvolger ‘De Derde’ het licht zag, is de Rotterdamse rapformatie De Likt op clubtour door het hele land. Na veelal uitverkochte zalen aan hen vanavond de moeilijke taak om een slechts voor een kwart gevulde De Spot te Middelburg in beweging te krijgen. Om de boel een beetje te voorverwarmen mogen eerst De Hobbyisten hun … eh… hiphophobby uitoefenen.

Het Vlissingse hiphopcollectief De Hobbyisten is een logische opwarmer voor de Rotterdamse rapbroeders. Waar De Likt met het winnen van de Grote Prijs 2015 en het gelijknamige debuutalbum in één klap op het Nederlandse hiphoppodium stagedivede, zijn Kevin van Gorkom (Keegan) en Donald Joosse (Donnie Brasco) al ruim tien jaar als (De) Hobbyisten bezig. Begin 2018 presenteerden zij hun nieuwe ep, toepasselijk ‘E.P. en Vloed’ genaamd. Zonder platenlabel en met een andere drummer is de sound op deze ep bewust wat populairder gekozen. Dat past precies bij de ambitie van De Hobbyisten om de vleugels ook eens buiten Zeeland uit te slaan. Vanavond is het echter nog niet zover, en is buurstad Middelburg the place to be. De Spot kijkt en luistert geïnteresseerd naar de gelikte tracks maar van veel interactie vanuit de zaal is geen sprake.

Dan is het tijd voor de hoofdact. Al springend en zwaaiend hypet Diggy Rast de zaal alvast een beetje op. Als Jordy Dijkshoorn, Giorgi Kuiper en John van Beek het podium betreden introduceert Dijkshoorn, alias Simon, ook meteen gastzanger Afronaut. En dan doet De Likt zijn ding. Vloeiende beats worden doorspekt met de razendvlugge Rotterdamse teksten van Dijkshoorn. Afronaut pakt zijn momentjes in de refreinen door zoetjes over ‘al die mooie vrouwen’ te zingen en Simon te ondersteunen in de keynotes. Dijkshoorn eert op zijn beurt grote voorganger De Jeugd Van Tegenwoordig door zich in ‘Kingston Town’ af te vragen wat er ‘gebeurt in de schuur?’ Natuurlijk ontbreekt hit ‘Ja, Dat Bedoel Ik’ niet.

Buiten de goed in elkaar gesleutelde lyrics is De Likt vooral een feestje op het podium. Keytarist Kuiper steelt verschillende keren de show. Is het niet tijdens een energiek dansje met Dijkshoorn, dan toch wel als hij met keytar en al gaat stagediven. Ondertussen kan niemand om de stuiterende Simon heen. Hij springt, danst en spuwt als een bezetene zijn teksten uit over de tamme zaal. Steeds weer probeert hij het publiek letterlijk naar zich toe te trekken. Als hij nadrukkelijk om opvang vraagt voor zijn eerste stagedive, schuifelen de toekijkers aarzelend naar voren. Gelukkig wordt Dijkshoorn goed opgevangen en zal dit tafereel zich nog een aantal keer herhalen. Uiteindelijk wordt er nog flink gedanst in De Spot. Toch lukt het niet helemaal om de stugge Zeeuwen te ontdooien. Dat is jammer want De Likt verdient het om op los te gaan.

Op ‘De Derde’ (naar de verdieping waar het opgenomen werd, red.) staan diverse samenwerkingen met onder andere Afronaut, Jack Parow, Hausmagger en Akwasi. De opvallende track ‘Breek Je Nek’ is met De Staat opgenomen. Tickets voor de albumrelease waren in zes minuten uitverkocht. Voor de fans die geen kaartje hebben kunnen bemachtigen: er staat op 19 oktober nog een grote eindshow in de Rotterdamse Maassilo op de kalender.

Meer 3voor12 Zeeland