Thuiswedstrijd voor BLØF in De Spot Thuiswedstrijd voor BLØF in De Spot

Weer even terug naar toen

, Tekst: Joris van Moort Foto’s: Marc Machielse & Joris van Moort

Het is een vrijdagavond, ergens in november. De straten in Middelburg zijn verlaten, behalve de Beddewijkstraat, want daar is het aanschuiven geblazen, ruim drie kwartier voordat BLØF het eerste akkoord aanslaat.

Twee minuten. Zo lang heeft BLØF nodig gehad om De Spot in hun eigen stad Middelburg uit te verkopen. Een flinke rij buiten het pand en binnen is het ook gezellig druk met vooral vrienden, oude bekenden en fans van het eerste uur, met daarbij een scheut nieuwe aanwas. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Wordt het een show vol met hits van toen, of staat het gloednieuwe album ‘AAN’ centraal en speelt de band daar alle tracks van?

Een voorprogramma heeft BLØF niet vanavond. Het publiek krijgt hiervoor een cover van Amy Winehouse ‘Valerie’ vanaf een cd’tje met de zaallichten op volle sterkte, zonder dat er ook iets doet of beweegt. Dan dimmen de lichten en opent BLØF de show met ‘Zachtjes Zingen’, een klein liedje van het album AAN, om vervolgens door te denderen met ‘Ego’ van hetzelfde album. Want, zoals Paskal Jakobsen zelf zegt, “het is niet makkelijk om met mij samen te leven.” 

BLØF

BLØF

BLØF

BLØF zit er na een aantal nummers lekker in. Hits als ‘Harder Dan Ik Hebben Kan’ en ‘Was Je Maar Hier’ denderen langs. Een aantal albumtracks van AAN weten ook hun weg te vinden naar het Middelburgse podium. Er wordt gelachen en keihard meegezongen met de kneiters van hits, maar de nadruk ligt vanavond op de albumtracks en het recentere werk, met af een toe een uitstapje ‘down memory lane’. Zo gaan we terug naar 1995, het jaar dat ‘De Duivel In Het Bloed’ het levenslicht ziet. Een welkom nummer voor de fans van het eerste uur, maar het gros van het publiek gaat op zoek naar de bar. En dat terwijl het nummer prima past bij het geluid wat BLØF nu produceert.  

Op naar de kust, naar ‘Zoutelande’, de recentste single over het Walcherse dorpje en een oud strandhuis. Geen woord lijkt gelogen in de tekst, met in het achterhoofd dat voornamelijk Peter Slager de teksten schrijft. 

Discografie

  • 1995 Naakt onder de hemel
  • 1997 Helder
  • 1998 XXL 
  • 1999 Boven
  • 2000 Watermakers
  • 2001 Oog in oog: Live in Ahoy
  • 2002 Blauwe ruis
  • 2002 Tussen nacht en morgen
  • 2003 Omarm
  • 2004 Live 2004
  • 2004 Het eind van het begin
  • 2005 Tussen schemer en avond
  • 2006 Umoja
  • 2006 XXS
  • 2007 Platinum
  • 2007 Een manier om thuis te komen (Umoja Live)
  • 2008 Oktober
  • 2009 April 
  • 2009 Live in het NIeuwe Luxor
  • 2009 XXS 2 
  • 2011 Alles Blijft Anders
  • 2011 Radio Berlijn
  • 2012 Hier - Het beste van 20 jaar BLOF
  • 2013 De Toegift
  • 2014 In Het Midden Van Alles
  • 2015 De Grasbroek Sessies
  • 2017 AAN

BLØF is niet vies van duetten en deze komen tussen alle nieuwe nummers door voorbij, al moeten ze het doen zonder de gastmuzikanten, zoals Nielson bij ‘Mannenharten’ en Typhoon bij ‘Wereld van Verschil’. Een actueel thema dat dagelijks voorbij komt in het nieuws. Maar het is ook een wereld van verschil, want buiten is het koud en nat en binnen is het warm en klam, het doet haast denken aan een midzomernacht.

De set lijkt na een goed uur spelen al voorbij, na golden oldie ‘Blauwe Ruis’. Maar al vlug komen de heren terug de bühne op. Tijd voor covers, speciaal ingestudeerd voor het “NPO Radio 2 Helden van de Top 2000-Concert” in Amsterdam begin volgende maand. Met nummers van De Dijk, Van Dik Hout en Doe Maar blijft BLØF dichtbij huis. Met ‘Iedereen is van de wereld’ blijft Thé Lau ook na zijn dood in leven. BLØF heeft The Scene immers altijd als inspiratiebron gezien en was goede vrienden met de band en met Lau. Halverwege brengt de band nog een extra track:  ‘Papa Was a Rolling Stone’ van The Temptations. Wederom verdwijnt de band van het podium. Is het nu echt klaar? Welnee! Nog twee keer meelallen en luidkeels meebrullen met ‘Dansen aan zee’ en het slotakkoord ‘Later als ik groter ben’. Ook dat moeten ze gedacht hebben. Terug naar toen en met een rotgang door naar nu. BLØF laat vanavond een mix zien van hits van toen en nu voor een thuispubliek wat er maar al te graag nog uren meewilt deinen op de golven van de muziek.

BLØF

BLØF

BLØF

BLØF

BLØF

BLØF

Tags

nu op 3voor12