Een strakblauwe lucht, gezellige bedrijvigheid op het strand en een dorp vol met toeristen en strandgangers. Domburg is vandaag dé place to be voor een duik in het frisse zeewater, of voor een middag en avond vol muzikaal vermaak met de finale van Podium-Z.

Strandpaviljoen Noordduine, net buiten Domburg, is de uitvalbasis voor de finalestrijd. Wie er met de winst vandoor gaat, krijgt studiotijd bij South West Studio’s en maakt deel uit van Zeeuwse Belofte 2018. De finale optredens vinden vandaag plaats in de tipi tent voor het strandpaviljoen, terwijl op het terras tijdens eerdere Podium Z avonden gevormde Workshopbandjes spelen.

De start is voor punkrockband The Unknown Children. Het is nog vroeg in de middag, en de temperatuur stijgt naar tropische hoogtes, maar dat deert niemand. Terwijl de bandleden rondspringen, schieten kleine hitjes als ‘Unicorn Porn’ en ‘Barcode’ voorbij, en in een mum van tijd is het halfuur alweer om. De groei van de performance zit er nog steeds goed in. Geen flauwe grappen en grollen tussendoor, de band speelt alleen maar eigen werk en ragt serieus door, terwijl her en der een pittige uitspraak gedaan wordt, als de situatie ertoe doet.

De dames van Tricycle brengen iets totaal anders op de bühne. Met een combinatie van covers en het eigen nummer ‘Dischange’ tokkelen ze rustig op hun gitaren. De zenuwen die bij het optreden op EEF erg aanwezig waren, lijken nu weggeëbd te zijn, al is het optreden an sich nog wel wat stijfjes.

Door naar Smash. Deze pop/rock band uit Heikant houdt het voornamelijk bij covers. Van The Offspring tot The White Stripes, het komt allemaal voorbij en is er van een eigen stijl geen sprake. De band heeft al een hele historie, maar met het aantreden van zangeres Anouk de Bruijn begin 2017, wordt een doorstart gemaakt. Het ontbreekt alleen nog aan een eigen sound. Het publiek krijgen ze wel aardig mee met de oude rockklassiekers.

The Unknown Children

Tricycle

Smash

Het gaat nog een tikje harder bij Brontyde. De Female fronted heavy metalband uit Vlissingen zorgt samen met The Unknown Children voor het heftigere werk deze middag. Ook hier wordt in het rond gesprongen en door geragd, totdat de bandleden niet meer kunnen. Instrumentaal is het al dik in orde. De vocalen van de zangeres bereiken aardige hoogtes, al mist ze soms net dat beetje extra kracht in haar stem.

Als laatste is singer-songwriter Dyl’N aan de beurt. Americana meets poprock is wat de toon slaat. Hij start solo, al voegen muzikanten Niels en Joris zich later naast hem. Rustige nummers op gitaar en basgitaar komen voorbij, en het nog aanwezige publiek op het strand vindt het wel prima. De teksten zijn sterk, maar de aandacht van het publiek is er niet echt, en dat is jammer.

Special act van de dag is Femke Bun. Met de winst van Steenworp en Kunstbende Zeeland op zak gaat het haar voor de wind. Bij het strandpaviljoen speelt ze tokkelend en soms met behulp van een looppedaal eigen werk. Lieve, rustige en ingetogen liedjes galmen over het terras, terwijl het nog aanwezige publiek zit te wachten op de finale-uitslag. Brontyde gaat aan de haal met de derde plaats, Dyl’N wint nét niet en The Unknown Children gaat er vandoor met de winst. Een mooie dag in het zonovergoten Domburg.

Brontyde

Femke Bun

Dyl'n

Meer 3voor12 Zeeland