Bløf is dik ‘aan’ in het Arsenaaltheater Vlissingen Bløf is dik ‘aan’ in het Arsenaaltheater Vlissingen

Meeblèren met de grootste hits en luisteren naar kleine nieuwe liedjes

, Tekst en foto's: Joris van Moort

AAN is hét nieuwe album van Bløf en wordt in delen gepresenteerd via Spotify. Begin februari begon de gelijknamige tour in Leeuwarden. Voor het Zeeuwse publiek wordt een tussenstop gemaakt met een ‘extra concert’ in Vlissingen. De vraag is, is Bløf nog steeds ‘aan’?

“Vlissingen ademt zwaar en moedeloos vannacht.” Een zin uit lands bekende nummer uit lang vervlogen tijden van de heren. Vanavond, zaterdag 13 mei, oogt het Vlissingse Arsenaaltheater rustig en staat het publiek al ruim voor aanvang van de show in de rij. 

Een kwartier later dan gepland opent Bløf hun show met ‘Zachtjes zingen’, een klein liedje van het album AAN, om vervolgens door te stampen met ‘Klaar Voor’. En of iedereen er klaar voor is. Paskal Jakobsen, zanger van de band, heeft er zin in. Hij verheugt zich al op de afterparty, want zoals hij zelf zegt; “Na de show heb ik altijd dorst, veel dorst.” De toon is duidelijk gezet. De fans staan vooraan tegen de bühne aangeplakt, en zingen zo hard ze kunnen ‘Dansen aan Zee’ mee. Een opwarmer, blijkt, als halverwege de show ‘Aan de kust’ luidkeels moet worden meegezongen, terwijl de band overgaat op de instrumentale versie. Het optreden lijkt vlekkeloos te verlopen, al loopt de temperatuur in de zaal flink op. “Mag dat ding uit, wijzend naar de rookmachine. Tis hier al bloedheet en het is ***** hier geen Ziggo Dome”.

BLØF

BLØF

BLØF

Naast de klassiekers is er plaats voor het nieuwe werk. Een lied over hét mooiste feestje van Zeeland op de Brouwersdam ‘Over De Dam’ en ‘Zoutelande’. De show bevat een hoop humor, maar laat ook zijn serieuze kanten van het leven zien met bijvoorbeeld ‘Als Je Weggaat’. Een nummer geschreven ter nagedachtenis aan The Lau, die met zijn band ‘The Scene’ als inspirator en vriend wordt gezien. Ook Chris Götte (drummer van Bløf die in 2001 overleed bij een ongeluk) wordt niet vergeten. Zo wordt de LP van ‘AAN’ uitgebracht in geel vinyl, de lievelingskleur van Götte.

Het nieuwe werk brengt ook nieuwe samenwerkingen met zich mee. Dries Bijlsma, producer en gitarist bij Typhoon, was nauw betrokken bij het proces, en bracht ze tot nieuwe ingevingen. Het is en blijft de Bløf-sound, al hebben ze zich voor ‘AAN’ opnieuw ontwikkeld. ‘Zachtjes zingen’ en ‘Als Je Weggaat’ zijn kleine, intieme, en gelaagde liedjes, waar ook elektronische drums aan worden toegevoegd, in combinatie met het gitaar- en piano-spel en drumwerk. Duetten gaat de band ook al jarenlang niet uit de weg. Eentje met Nielson (‘Mannenharten’) of Typhoon (‘Wereld Van Verschil’) schieten voorbij, al moet Bløf het zonder hen stellen in het Vlissingse theater. Nog even gas geven met klassiekers als ‘Alles Is Liefde’, ‘Blauwe Ruis’ en ‘Wat Zou Je Doen’, de track die tegenwoordig een steeds grotere rol speelt. Eerst nadenken voordat je iets doet of ergens op reageert. En dat is ook Bløf. De diepgaande teksten, geschreven door Peter Slager, maatschappelijk en persoonlijk. Bløf lijkt er geen genoeg van te krijgen. Na een eerste toegift met ‘Omarm’ en een ‘selfie’ met het publiek, keren ze nóg een keer terug om drie tracks te spelen. Omdat het zo leuk is, en de afterparty nog niet begonnen is. Uiteindelijk klinkt het slotakkoord daar met ‘Iedereen Is Van De Wereld’, want die is van iedereen.

BLØF

Discografie

  • 1995 Naakt onder de hemel
  • 1997 Helder
  • 1998 XXL 
  • 1999 Boven
  • 2000 Watermakers
  • 2001 Oog in oog: Live in Ahoy
  • 2002 Blauwe ruis
  • 2002 Tussen nacht en morgen
  • 2003 Omarm
  • 2004 Live 2004
  • 2004 Het eind van het begin
  • 2005 Tussen schemer en avond
  • 2006 Umoja
  • 2006 XXS
  • 2007 Platinum
  • 2007 Een manier om thuis te komen (Umoja Live)
  • 2008 Oktober
  • 2009 April 
  • 2009 Live in het NIeuwe Luxor
  • 2009 XXS 2 
  • 2011 Alles Blijft Anders
  • 2011 Radio Berlijn
  • 2012 Hier - Het beste van 20 jaar BLOF
  • 2013 De Toegift
  • 2014 In Het Midden Van Alles
  • 2015 De Grasbroek Sessies
  • 2017 AAN

En of de band nog steeds ‘AAN’ is? Jazeker. Bløf weet vanavond met een goede mix van oud en nieuw werk het stugge Zeeuwse publiek te entertainen van begin tot eind. De herkenbare Bløf-sound heeft met ‘AAN’ dan wel extra toevoegingen gekregen, maar heeft genoeg kracht en inspiratie voor een volgende plaat. Bløf is nog lang niet uitgespeeld.

Het album ‘AAN’ komt eind deze week uit.

BLØF

BLØF

BLØF

nu op 3voor12