Al twaalf en een half jaar zijn ze lekker bezig, de mannen van Moss. Uiteraard niet zonder de nodige obstakels te moeten overwinnen is album nummer vijf dan eindelijk geboren. Met “Strike” bewijst Moss dat het na het jubileum nog lekkerder kan. Het album wordt door menig platform de hemel in geprezen. Vandaag mogen we op kraamvisite in Muziekcentrum Trix, Antwerpen, waar de nieuwe tour start.

Moss zet direct de toon voor de rest van de avond wanneer ze het podium betreden en onmiddellijk starten met ‘The Promise’ gevolgd door ‘Bored To Death’, nummer één en twee van het nieuwe album. Sterke openers die zo uitmuntend worden neergezet dat er geen verschil klinkt tussen het live optreden en de originele opname. Zeker na de valse start van voorprogramma Bonzo een warm welkom. Voor hen valt er nog heel wat te af te kijken bij dhr. Dorleijn en co.

Deze krachtige opening wordt een aantal nummers lang vastgehouden voordat de band voor het eerst contact maakt met het publiek. Frontman Marien Dorleijn vertelt over de connectie tussen Strike en de Belgische havenstad. Het creatieve proces en de muzikale maalstromen smolten hier in Antwerpen naadloos samen. Om precies te zijn in Vantage Point Studios (dEUS) onder de goede zorgen van Arne van Petegem. Extra speciaal dus om het album voor het eerst ten gehore te brengen in 't Antwaarpse, maar ook nog eens de enige show die buiten Nederland gepland staat.

De band is echter nog wat onwennig en sleutelen hier en daar ter plekke aan de instrumenten om perfectie te bereiken. De korte stiltes worden door een zelfbenoemde “nerveuze” Dorleijn luchtig aan elkaar gekletst waardoor een ontspannen, zelfs vriendschappelijke dialoog ontstaat met de bezoekers. De Trix Bar is afgeladen en bestaat voor een groot deel uit Nederlanders. De deuren naar het balkon staan vanwege de warmte binnen (en buiten) wagenwijd open, frisse, nieuwe muziek wordt ons gepresenteerd en de pintjes smaken. Allemaal positieve bijdrages aan de luchtige, opgewekte sfeer die in het zaaltje hangt.

(Lees verder onder het fotoverslag van Moss in De Waterput)

De Trix Bar is afgeladen en bestaat voor een groot deel uit Nederlanders.

Foto's Moss in De Waterput

Moss gaf afgelopen zaterdag een instore optreden in De Waterput in Bergen op Zoom. Klik onderstaande gallery open voor de foto's van dit optreden.

Moss

Moss

Moss

Moss

Moss

Moss

Ondanks de 'nieuwheid' van het alles, zien we de band zichtbaar genieten van hun eindresultaat. Singles ‘I Don't See You Trying’ en ‘My Decision’ worden met net zoveel plezier gespeeld als ‘I Apologize (Dear Simon)’ en ‘I Like The Chemistry’. Met dit optreden laat Moss zien dat het nieuwe album ook live staat als een huis.

De setlist is vakkundig samengesteld en beslaat elf van de dertien plaatjes die we op Strike treffen. Nieuw materiaal wordt afgewisseld met een aantal nummers van We Both Know The Rest Is Noise (2014), Ornaments (2012) en Never Be Scared/ Don't Be A Hero (2009), wat voor een fijne balans zorgt deze avond. Het oude werk is subtiel geplaatst waardoor de gevoelssfeer die Strike zorgvuldig opbouwt niet onderbroken wordt. Uiteindelijk speelt Moss bijna twee uur vol, wat door sommigen als te lang geopperd kan worden. Dit inclusief de toegift en de extra impromptu nummers die gespeeld worden, gewoon omdat de sfeer zo goed is. En omdat het kan.

Fans van het nieuwe album kunnen hun hart ophalen met de live performance van de Amsterdammers. Al met al is deze avond, op wat schoonheidsfoutjes na, een identieke weerspiegeling van de kunsten die Moss op Strike en eerdere albums al liet horen. Er wordt net als op het album geen noot teveel of te weinig gespeeld en er wordt een intieme en gezellige ambiance gecreëerd die slechts zelden zo oprecht tot stand komt.

Moss treedt komende maanden in alle uithoeken van het land op, behalve in Zeeland. Kom op jongens, we zien jullie graag terug op onze eilandjes.

Meer 3voor12 Zeeland