Moss bestaat 12,5 jaar. Om dit te vieren doet de Nederlandse rockband een korte tour langs drie podia. Vanavond staat Middelburg, thuisstad van zanger Marien Dorleijn op het programma. Amsterdam en Utrecht zijn later dit weekend aan de beurt. Als voorprogramma nemen de vier heren de Zeeuwse indie rockband Echosonic mee.

Echosonic, bij sommigen nog vooral bekend onder de naam Steady New Sounds, won de afgelopen jaren de Zeeuwse Belofte en het 30x20 minuten festival in Paradiso. Na een lange radiostilte, waarvan veel tijd in de studio werd doorgebracht, kunnen de vijf muzikanten zich vanavond opnieuw voorstellen. We horen vanavond goed in het gehoor liggende indierock met een poppy en soulful geluid. Uit betrouwbare bron is vernomen dat de band hard werkt aan een debuutalbum. Coldplay was al fan, nu de rest van Nederland nog.

Nimbus

Het begon voor Moss-zanger Marien Dorleijn allemaal eind jaren '90 met de Middelburgse band Nimbus. Na het winnen van de Grote Prijs voegde hij zich in 2000 bij Caesar. Dit deed hij voor twee jaar. In 2003 valt het doek voor Nimbus en wordt Moss geboren.

Nu, 12,5 jaar later en vier albums rijker maakt Moss de balans op. De vijf beste nummers van elk album, aangevuld met wat nieuw werk, vult de avond. Van de originele bezetting zijn er nog twee over: Marien Dorleijn en Finn Kruyning. Vanavond wordt de band aangevuld met toetsenist Jelte Heringa en bassist Daniel Rose.

Stugge Zeeuwen

Ondanks de nieuwe bezetting is er weinig te merken van gewenning. De ritmesectie is strak, het gitaarwerk intens en iedere muzikant gaat er voor. Na 'See No Evil' gaat de vaart er gelijk goed in met 'Angry Young Man', al wordt er nog wel gegrapt over de stugge Zeeuwen die wel heel moeilijk aan het dansen te krijgen zijn.

Moss vindt zich op elk album weer een beetje opnieuw uit. Naast rustige hoogtepunten als 'Breeze' en 'Tiny Love' stijgt de band boven zichzelf uit tijdens een lange shoegaze versie van 'Silent Hill'.

Na een korte pauze zet Dorleijn de toegift solo in. Intiem en breekbaar met 'Butterfly' van zijn debuutalbum uit 2007. Uiteraard volgt ook de hit 'I Like The Chemistry' en wordt de set afgesloten met 'What You Want' en 'My Decision'.

Na 12,5 jaar is Moss nog steeds een van de beste bands in Nederland. Een nieuw album is in de maak. Hopelijk valt Moss volgend jaar weer in Zeeland te bewonderen.