Muziekfestival HRIEPS; al 21 jaar lang-leve-de-lol!

Een interview met de organisatie

Sandra Burgers ,

Op 2 mei 2015 is het weer zover: muziekfestival HRIEPS. Een groot feest waar veel mensen een jaar lang naar uitkijken. Dit jaar was al top, maar volgend jaar gaat de organisatie voor nóg een beter feestje: ‘oalles wat ruumer.’ De presentatie van de bands die optreden is reden voor een feestje in café ’t Schuttershof in Middelburg. In een interview met organisator Hugo Kramer komen we erachter wat dat precies betekent, dat ‘nog betere feest.’

HRIEPS’ bestaat al heel lang: wat is de succesformule?
“Er zijn weinig festivals in Zeeland die voor – ik noem het – ‘arbeiderspubliek’ programmeren. Het publiek komt uit heel Zeeland, er komen bussen vol mensen op af. Maar ook mensen van buiten de provincie vinden het festival héél erg de moeite waard”

Ook vanavond in ‘t Schuttershof waar the pre-party plaatsvindt, tref je mensen uit bijvoorbeeld Zuid-Holland en Brabant. Wat vindt Kramer daarvan?
“Leuk natuurlijk. Zo’n evenement organiseer je wel met een eigen idee. Wij zetten iets neer dat volgens ons een leuk en gezellig feest is. We hebben wat ruwere bands: niet keihard, maar het is ook niet heel erg soft. We zijn vooral een feest van lang-leve-de-lol, gevoed met rockmuziek. Naast Brabanders komen er ook Belgen: zolang het met elkaar door een deur kan blijven gaan, dan vinden wij het goed. Dus het mooiste van ons evenement? We hebben een extreem goeie sfeer.”
 
Vorig jaar trok HRIEPS drieduizend mensen, nu komen er meer tenten bij, zoals de rockabilly tent. Hoe groot wil HRIEPS worden? “We hebben nu een vergunning voor 5000 man en ik denk dat we dat aantal zeker gaan halen. We draaien de show op de dag zelf met 250 vrijwilligers, voor volgend jaar is dat het aantal waar we het mee moeten doen. Het is even afwachten hoe dat dan weer gaat. HRIEPS is elk jaar een stukje groter gegroeid en wordt ook elk jaar weer beter. Er worden volwaardige shows geboden met grote tenten; dus betere lichtshows, een beter geluid en een beter verdeeld publiek. De ervaring is dat muziekfestival HRIEPS zal blijven groeien, maar 10.000 mensen? Nee. We willen het wel lokaal houden, het hoeft dus geen Pinkpop te worden. We bieden op onze manier wat tegengas aan Concert at the Sea.”
 
Welke band is – naast Surrender- het meest geboekt?
“Voor de rock is dat natuurlijk ‘ROLR’, met Zeeuwse rockgigant Kees Moerland. Die hoort er op de eerste plaats helemaal bij. Dan zijn er bands als ‘WC Experience’ en ‘Mooi Wark’. In 2015 wordt het wat breder, we hebben wat versterking vooral door rockabilly met de bijna-winnaar van Hollands Got Talent ‘Liptease’ in de rocktent. Dat is nieuw. De hardrocktent, daarin staat een hele goeie coverband van Rammstein: ‘Stahlzeit’. In de hoofdtent komt de ‘Band zonder Banaan’ en wat Nederlandstalige acts. Dat alles bij elkaar betekent dat het voor iedereen een heel goed feestje wordt: Er is voor ieder wat wils.”
 
Wat moet je beslist meenemen als je naar HRIEPS gaat en wat juist niet?
Je moet heel goeie zin hebben en over een goede conditie beschikken, want ja, anders hou je het niet vol de hele dag. En kleding waar je niet de volgende dag van denkt ‘had ik die maar niet aangetrokken’. Dan gaat het wel! Telefoons en andere dure apparatuur kun je maar beter thuislaten.”
 
Hoe lang duurt het opbouwen van het festival?
“Er is een omgevingsvergunning van vijftien dagen, dus het moet in twee weken zijn opgebouwd, gedraaid en afgebroken zijn. Dat is een gigantische klus, zeker 150 mensen (bovenop die 250 die tijdens de dag werken) zijn bezig met het op- en afbouwen. Heel zwaar en weersafhankelijk. De tenten bouwen we grotendeels zelf op. Daar zit de winst ook in, in alles wat we zelf kunnen doen.”
 
Hoeveel bedrijven sponsoren muziekfestival HRIEPS?
“Dik honderd bedrijven sponsoren HRIEPS. Zo’n tachtig grote en twintig kleinere, je kan ze zien op de website. Dat is helemaal super, veel bedrijven steunen bijvoorbeeld door materiaal te geven of hulp. Dat is ook de kracht van HRIEPS: dat we goed zijn met alle bedrijven in de omgeving en door alle vrijwilligers: iedereen kent wel weer iemand. We hebben een groot netwerk. Niet eenvoudig, naast mijn gewone baan is het wel heel erg veel. Hier ben ik dag en nacht mee bezig. Voor mijn omgeving is dat wel eens niet zo leuk, soms zit ik midden in de nacht nog sms-jes te versturen… er komt geen eind aan. Er zijn meer vrijwilligers die er alles voor over hebben. De passie van die mensen zie je in het festival terug.”
 
Muziekfestival HRIEPS: Een feest ván en vóór arbeiders met vooral veel lol als bewezen succesformule. We zien absoluut uit naar 2015.
 
Meer informatie: www.surrenderhrieps.nl