Het is alweer de 22ste keer dat het festival plaatsvindt en het succes is onovertroffen. We zijn er namens 3voor12 Zeeland bij om een sfeerverslag te maken en om rond te vragen wat nou eigenlijk de formule is van dit gezelligste feest van Zeeland.

Als je het terrein op komt lopen kan je niet anders dan in een vrolijke stemming komen. Als je die nog niet had. Een zonnige voorjaarsdag. Milde temperaturen. Droog gras. Hollandse wolken aan een blauwe lucht. Geur van gebakken ui en muziek op de achtergrond.

Er rijd een trekker rond met een kar erachter die stampvol zit met jonge mensen van de omliggende dorpen. Een vriendengroep heeft het initiatief genomen om iedereen op te halen. “Dat begint in Koudekerke, richting Middelburg en zo alle dorpen langs, dat doen we elk jaar inmiddels traditiegetrouw”. Mathieu Duvekot (foto onder) uit Zoutelande zet zo meteen de tractor in de schuur en dan gaat hij zelf ook genieten.  

Aan de voorkant staan er verkeersregelaars die zijn ingehuurd. Ad (foto links) is één van deze drie mensen en heeft weinig tijd: “We staan hier niet om vliegen te vangen”. Naast professioneel ingehuurde mensen, barst het van de vrijwilligers. Anja bijvoorbeeld staat bij de polsbandjes en doet dit voor t eerste jaar. Het leukste aan Hrieps? “Oaltiet leuk”, zegt ze met een lach. We gaan het terrein verder op, het is half vier ’s middags en mengen ons in de drukte.  

Twee vriendinnen staan net voor de ingang van enorme rij met pispalen, waar het – uiteraard - een komen en gaan is. Ze kennen elkaar 24 jaar, ze komen uit Souburg en uit Hulst. “We komen voor de gezelligheid, oude bekenden ontmoeten. Voor de saamhorigheid, want die is hier groot”, Camilla (foto rechts) en haar vriendin zijn het roerend met elkaar eens.

“Ik kom voor alle soorten muziek: rock maar ook house als t moet. Ik ben voor alles in”. Frans uit Vlissingen is motorrijder bij de freebirds. “We zijn met een klein clubje, vorig jaar ook geweest. Niks geen ellende, niks geen gezeur: alles heb je bij de hand: vriendelijke mensen, goeie muziek en … bier!”.

 

De kaarten aan de kassa raken uitverkocht. Maar buiten zijn nog kaarten te koop. Bryan (foto) uit Lisse heeft er nog zes in de aanbieding voor een tientje per stuk.

“Ik kom uit Lisse, bij de Keukenhof helemaal. Mijn vrienden wonen in Vlissingen, dus ik kom mee”. Die kaarten raak ik wel kwijt … toch? Als hij de kaarten verkoopt, dan zet hij het geld - uiteraard - om in bier.

Aan een picknick tafel zit een groep mensen te eten. Uit Grijpskerke. “We zijn de buren”. Ze komen sfeerproeven en willen het een keertje meemaken. “De muziek is niet van een hoog niveau, maar dat hoef je hier ook niet te verwachten”.

De muntverkoop gaat hard. Op een strategisch punt (naast de muntverkoop!) staat een mobiele pinapparaat en ook daar staat een rij. De mevrouw van de muntkassa (foto rechts) blijft er rustig en opgewekt onder.  

 

“Ons bin d’r net”. Koen (foto links) komt met z’n vriendin voor de rock-a-billy muziek. “We hebben een tentje hier vlakbij, we komen uit Lewedorp en blijven hier slapen. Dan kunnen we lekker doordrinken”.  

Naast veel soorten muziek is er van alles te eten, maar ook een kop-van-jut is van de partij. Een groep gasten staat met wel heel opvallende hoeden op, die hebben ze gewonnen met het slaan. Ze komen van Hulst en gaan luisteren naar Mooi Wark en WC Experience. Jan Hoogstrate (foto boven) vat Hrieps op zijn eigenmanier kernachtig samen: “een feestje en ordinair zuipen”. Ze staan met een camper op een naastgelegen terrein.  

Zoals veel mensen is een groep uit Waterlandkerkje in stijl gekleed. Op hun shirts staat: ‘kiek is hoed’. Jean Pierre, Michael, Niels willen graag op de foto. Ze hebben er zin in.

Remi van Sluis (foto in gallerij onderin) uit Burg Haamstede is met zijn vader. “Hij is even aan t plassen”. Remi vindt de rock bands leuk en Doe Maar. Hij is 12 jaar en is één van de jongste bezoekers die er rond lopen.

Of toch niet? Een jongen van 9 jaar is ook met zijn vader mee. Dien de Box (foto links) uit ’s Gravenpolder.” Het is niet omdat papa geen oppas kon vinden hoor, ik wilde zelf graag mee”.   

Uit Westkapelle zien we Richard, Ramses, Kim en Lars (foto links). “Bier drinken, dat is waar we voor komen, zoveel dat je het niet meer weet en met je fiets in de sloot raakt”.

Je ziet niet veel mensen aan de cola, maar ze zijn er wel. Uit Middelburg zijn Sonja (foto onder) en William en een collega van Sonja. Ze zijn met de auto. “Gelukkig is er ook alcohol vrij bier”, William heft z’n glas en knipoogt.

Er zijn ook mensen uit Brabant, Oosterhout. “Mijn man is een Zeeuw”. Agnes (foto rechts) is met vrienden en komt voor de gezelligheid. Haar man komt voor de Zeeuwse cultuur, grapt hij. Bert Jan Geelhoed eet lekker van zijn frietje mayo.

 

 

Bij de kop van jut zit een stel uit te rusten. Marcel de Waard (foto in gallerij onderin) uit Vlissingen is samen met zijn vrouw met de taxi. Ze blijven het hele programma. “Ik kom helemaal aan m’n trekken”, zegt Marcel. “Ik hou van alle soorten muziek”.

De taxi mensen hebben het nog niet druk. “Het is heel wisselend, er valt nu niet zoveel over te zeggen hoeveel ritten we gaan rijden”. Stefano (foto boven) wacht in zijn auto. “Het zal wel druk worden als het is afgelopen”.  

 

John en Irene (foto in gallerij onderin) komen uit Middelburg. John is zelf muzikant (drummer) en speelt dit jaar niet op Hrieps. De rock-a-billy tent is hun favoriete stek op het festival.


 

Bij de ingang van de pispalen houdt Cornelis Poortvliet (foto rechts) twee borden bami vast. Zijn maat is gaan plassen. Hij komt van Goeree Overflakkee. “Dat is niet ver weg, maar of ik op de fiets ben?? Nou nee ….nee”.

De 22ste editie van Hrieps laat zich heel goed vastleggen in een aantal publieksfoto’s. Van de ingang tot en met de toiletten. (er wordt ontzettend veel geplast) Uiteindelijk hoor je overal het zelfde: mensen komen voor de gezelligheid, voor de muziek en voor het bier. Alleen de volgorde waarin geconsumeerd wordt… die verschilt.