Singer-songwriter Yorick van Norden in de Kloveniersdoelen

“Elke toonsoort heeft zijn eigen kleur”

Joris van Moort ,

Voor wie de familieverplichtingen tijdens Eerste Paasdag even wil ontvluchten, moet naar de Kloveniersdoelen in Middelburg komen. Singer-songwriter Yorick van Norden is samen met zijn bandleden vanuit Haarlem afgereisd naar de Zeeuwse hoofdstad en geeft er een concert in huiskamersetting.

Rond half vier trapt de voormalige zanger en gitarist van The Hype af. En dat doet hij helemaal alleen. De singer-songwriter speelt met enige regelmaat in huiskamers en wil vanmiddag in de zaal een huiskamersfeer creëren. Na drie nummers schuiven de bandleden aan, met gitarist Maarten Kooijman, drummer Kees Schaper en bassist Diets Dijkstra aan. Ook dat zijn geen onbekenden; zij speelden in Johan.

Het optreden bevat voornamelijk nummers van het in oktober 2015 uitgebrachte album ‘Happy Hunting Ground’. Maar, er is ook ruimte voor nieuw werk, zoals ‘Days’. Van Norden varieert binnen zijn set van het bombastische ‘Stranglehold’ tot aan het Beatlesgeluid van ‘Gonna Try For The Sun’. Waar Van Norden aan het begin van zijn optreden zijn de gitaar in handen heeft, vervolgt hij zijn gig achter de piano.

Voorbereidingen hiervoor lijken aan de medemuzikanten voorbij te zijn gegaan, want bij vrijwel nummer kwam de vraag aan de frontman: In welke toonsoort staat dit nummer? In E, Bes, of toch D? Waarop Van Norden concludeert: “Elke toonsoort heeft zijn eigen kleur”. Het publiek pakt het humoristisch op, wat de sfeer van een huiskamerconcert nog meer versterkt.

Een mix van The Rolling Stones, The Beatles en David Bowie komt voorbij. De band is enthousiast, weet (als ze de juiste toonsoort hebben gevonden), exact waar ze mee bezig is en geeft het aandachtig luisterend publiek energie.